Csomagátvizsgálás és testmotozás a Media Marktnál

Óriási botrányt kavart Ausztriában, hogy a Media Markt elektronikai áruházlánc egyik vidéki szupermarketjében átturkálták a dolgozók csomagjait és megmotozták őket.
Napi.hu, 2014. január 10. péntek, 14:23
Fotó: Napi.hu

Össztüzet nyitottak a szakszervezetek a 24 ezer lakosú ausztriai Krems kisváros Media Markt-áruházának menedzsmentjére, miután kiderült, hogy harminc alkalmazottat megmotoztak és átkutatták táskáikat - jelentette az Austrian Times. Az érdekvédők nyilatkozatából nem vált világossá, hogy mi indokolta a biztonsági emberek barátságtalan fellépését. A szakszervezetek részletes vizsgálatot követelnek az ügyben.

Emellett azt is elvárják az elektronikai áruházlánc vezetőségétől, hogy tájékoztassa alkalmazottait arról, milyen jogok illetik meg őket, amikor főnökeik ehhez hasonló vizsgálatnak akarják alávetni őket.

Peter Stattmann, az illetékes szakszervezet szóvivője elmondta, hogy tudomásuk szerint a lépcsőházban állították meg a dolgozókat, majd nem csupán táskáikban és kabátzsebeikben matattak, mintha tolvajok lennének, hanem szabályos motozást is végrehajtottak. Az érdekvédők úgy tudják, hogy az áruházak menedzsmentje elrendelheti ugyan, hogy az alkalmazottak munkaidőben tartsák zárt helyen személyes holmijaikat, ám ezenkívül, amikor elindulnak haza, már nincs joguk személyes ügyeikbe avatkozni.

A Media Markt szóvivője leszögezte, hogy a táskák átkutatására csak kivételes esetben van lehetőség, és szükség van hozzá az alkalmazottak hozzájárulására. Tudtukkal a motozásra nem kaptak engedélyt a biztonsági emberek. Az ügyet ki fogják vizsgálni, és ha a vádak megalapozottak, annak következményei lesznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alex53, 2014.01.10 15:56

Igazuk van, bár kár, hogy ilyen egyoldalúan érzékenyek!
84-ben először jártam Bécsben, és egy szupermarket bejáratából azért fordultam vissza, mert ki volt írva, hogy "Ne lopj magyar!" Így, ebben a formában! Biztosan voltak eseteik, mint nekünk az osztrákokkal a Balatonnál, de én nem láttam olyat, hogy "Ne lopj osztrák" !
Saját szememmel láttam barátomék üzletében Siófokon, naponta több esetben az osztrákok lopásait... Drága italok, cigaretták...
A taxis blokádunk idején "primitív ország" volt a legfinomabb jelzőjük ránk, de mikor az osztrák gazdák megbénították a nemzetközi útvonalon (M1) a forgalmat, az "európai" volt... Traktorokkal vonultak fel az útra, és egyszerűen otthagyták a gépeket.
(Kicsi gyerekekkel órákig ott álltunk...)
Következetesség az nincs a "sógoroknál", csak az "embertelen", ami őket érinti!(?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html