Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Tesco bocsánatot kért azért, mert sajtóhírekből kiderült, hogy a brexit körüli bizonytalansággal indokolta bizonyos brit termékek kivonását írországi üzleteiből - adta hírül a retailgazette.co.uk. A The Times cikke szerint a múlt hónapban derült ki, hogy egy bizonyos brit beszállító termékeit a jövőben nem szállítják Írországba.

Egy e-mail szerint az áruházlánc azzal indokolta a döntését, hogy megvizsgálták, milyen feltételekkel tudják elszállítani az árucikkeket a brexit után, és arra jutottak, hogy ez nem lesz lehetséges. Hozzátették azt is, hogy a Tescónak nincs más választása, miután le kellett vennie azokat a termékeket a kínálatából, amelyekből egy bizonyos mennyiségi határ alatt vásároltak a vevők.

Módosított magyarázat

Végül még azt is megjegyezték, hogy felül fogják vizsgálni ezt a a döntést, ha végre kiderül, milyen hatással lesz a brit kilépésnek az írországi exportra. A cég neve elhallgatását kérő alapítója azt mondta a Timesnak, hogy meglepte a kiskereskedő nagyvállalat döntése, ezért pontosítást kért üzleti partnerétől.

Ennek hatására a lánc módosította indoklását, és immáron azzal magyarázza döntését, hogy az adott beszállító termékei a rendszeresen tartott termékskála-egyszerűsítés "áldozatává váltak". A cég írországi leányvállalata felülvizsgálata kínálatát, és azokat az árukat, amelyek túl kis mennyiségben fogytak, törölte a listáról - árulta el az áruházlánc szóvivője.

Tudatában vannak annak, hogy sajnálatos módon előfordul, hogy nem megfelelően indokolják meg ezt a lépést, amiért elnézést kérnek a beszállítótól. Szakértők szerint a nagyvállalatok felelősségi körébe tartozik, hogy a kisebb üzletfeleiket őszintén és korrekten tájékoztassák az őket érintő döntésekről. Ezért ebben az esetben helytelen volt a brexitre kenni a változtatást.

114 vécépapír, 50 konzerv

Az újabb hír azt követően érkezett, hogy a Tescónak meg kellett erősítenie: nem tervezi marhahús importját a brexit után Dél-Amerikából Írországba, mivel vásárlói továbbra sincsenek megelégedve annak minőségével és aggasztja őket, hogy túl sok szén-dioxid-kibocsátással jár a termelésük. Az Egyesült Királyságban csak brit és ír marhahúst fognak árusítani.

További fejlemény a brexittel kapcsolatban, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés súlyos gazdasági következményeitől tartó vásárlók készletezésbe kezdtek. Egy oxfordi férfi például több 600 fontért (több mint 220 ezer forint) vásárolt termékeket a Tescónál. Vett például 144 guriga vécépapírt és 50 konzervet.

A Kantar piackutató arról számolt be, hogy az áruházláncok terveket készítenek arra, hogyan kezeljék a bizonytalanság miatt megváltozó vásárlói szokásokat. A Tesco a brexitre készülve bejelentette, hogy bővíti vámügyintézéssel foglalkozó munkatársai számát.