Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokban gyakran használt OxyContin nevű fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma gyógyszergyár ellen indít pert a főállamügyész. A cég agresszív marketinggel reklámozza termékét, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem hangsúlyozta eléggé a gyógyszer mellékhatásait: azt például, hogy narkotikumtartalma függőséget okoz. A New Hampshire-i főállamügyész polgári bejelentés után indította meg kedden az eljárást. A panasz szerint reklámjaiban a cég túlhangsúlyozta az OxyContin hatékonyságát, és azt állította, hogy csaknem lehetetlen függővé válni tőle, az ismertté vált eseteket pedig elhallgatta.

New Hampshire a kábítószer-függőség által leginkább sújtott szövetségi állam az Egyesült Államokban - írja az MTI.

A főállamügyész hivatala jelenleg mintegy féltucat gyógyszergyár ügyében vizsgálódik. Az illetékesek áttekintik az elmúlt két év gyógyszerreklámjait. Az elmúlt két évben nőtt meg ugyanis ugrásszerűen az opiátfüggők száma. New Hampshire-ben 2016-ban csaknem ötszáz ember halt bele drogtúladagolásba. (Csőstül zúdul a baj a neves gyógyszercégre.)

Ann Rice, New Hampshire helyettes államügyésze kedd este azt nyilatkozta: "ha le akarjuk győzni ezt a járványt, akkor el kell érnünk, hogy ne legyenek új kábítószerfüggők. Ennek egyik módja az, ha biztosítjuk, hogy ezeket a függést okozó, rendkívül veszélyes gyógyszereket megfelelő módon forgalmazzák, úgy, hogy nem kisebbítik mellékhatásaikat és nem túlozzák el előnyeiket".

A Purdue Pharma - amelynek központja New Jerseyben van - közleményben visszautasította a vádakat, bár a cég szóvivője hozzátette: a gyártó elkötelezett abban, hogy megoldást találjon a problémára.

Donald Trump elnök kedden New Jerseyben az Egyesült Államokat emésztő kábítószer-problémáról szólva átfogó stratégiát ígért. Erőteljes rendfenntartói intézkedésekről beszélt, leszögezve, hogy "a kábítószermentes társadalom megteremtéséhez alapvető fontosságú az erős rendőrség". Az amerikai elnök korábban kétpárti úgynevezett opiátbizottságot is létrehozott a válság kezelése érdekében, és a washingtoni képviselőházban is különbizottság foglalkozik a drogfüggéssel, az opiátválsággal.