Dacol a visszahívási kéréssel a Chrysler

Szokatlan ellenállást tanúsítva nem hajlandó visszahívni balesetveszélyes autóit a Chrysler.
MTI-Eco, 2013. június 5. szerda, 14:01

Az amerikai Chrysler Group nem hajlandó azonnal visszahívni 2,7 millió autóját, amelyek egy amerikai hatóság szerint balesetveszélyesek. A hatóság szerint az autók könnyen kigyulladhatnak, ha hátulról ütköznek velük, mert rosszul tervezték meg az üzemanyagtartályt, a cég azonban vitatja ezt. A Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) szerint az 1993-2004 között gyártott "Jeep Grand Cherokee" és a 2002-2007 között gyártott "Jeep Liberty" gépkocsikban rossz az üzemanyagtartályok elhelyezése, és a tartályok tervei is hibásak.

A hivatal szerint ezek a modellek adják az olyan esetek 37 százalékát, amelyekben hátulról ütköznek egy autóval, és az ettől kigyullad. Ilyen balesetek miatt összesen 51 ember vesztette életét. Az érintett típusoknál kétszer akkora volt az esély a halálos áldozatokkal járó balesetek előfordulására, mint a hasonló kategóriájú autóknál.

A Chrysler visszautasította a hatóság (jogilag egyelőre nem kötelező) kérését, és vitatta a vizsgálatának az eredményeit is. Az autógyártó szerint az üzemanyagtartályok megfelelnek a szövetségi követelményeknek, és "nem jelentenek ésszerűtlen kockázatot". A cég szerint az NHTSA rossz adatokkal dolgozott, nem vizsgált meg más hasonló modelleket, ezért tűnnek a Chrysler autói rosszabbnak a versenytársaikénál. A cég hangsúlyozta, hogy kiáll az autói mellett, és további információkkal látja el a hivatalt, hogy bizonyítsák azok biztonságosságát.

A most megtagadott visszahívásnak nagy költségei lennének. Elemzők szerint autónként ez 200-400 dollár kiadást jelentene a Chrysler vállalatának, ami az egyéb költségek miatt még a legjobb esetben is 540 millió dolláros végösszeget jelentene. A két érintett autómodell gyártásában 2005-ben és 2007-ben változtatásokat vezettek be, ezért a később gyártott autókra már nem vonatkozik az NHTSA kérése. A Chryslernek június 18-áig kell hivatalosan válaszolnia a hivatalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK