Darabokra hullik a Motorola

A társaság döntött a feldarabolása mellett.
NAPI Online, 2008. március 26. szerda, 15:24
Fotó:

A Motorola második legnagyobb részvényesének, Carl C. Icahnnak a nyomására a társaság vezetősége úgy döntött, hogy átláthatóságának és részvényei árfolyamának növelése érdekében kettéválik. A cég tevékenysége alapján szakad majd két részre, az anyavállalatból létrejövő két társaság egyike foglalkozik majd a mobiltelefonok gyártásával, míg a másik a szélessávú és a telekommunikációs termékekkel és szolgáltatássokkal. Ez utóbbiba egyaránt beletartozik majd többek között a vezetéknélküli hálózatok karbantartása és a set-top boxok gyártása is.

A cégvezetés közleménye szerint a Motorola jelenlegi részvényesei mindkét új társaság papírjaiból részesülnek majd, hiszen az új cégeket ugyanúgy bevezetik a tőzsdére, mint elődjüket. Ráfér a frissítés a botladozó társaságra, hiszen az elmúlt év során 45 százalékkal csökkent a részvényei árfolyama a New York-i tőzsdén, és annak ellenére, hogy a Razr fantázianevű telefonja nagy sikert aratott a tengerentúlon, a társaság folyamatosan szorul ki a hazai piacról, saját otthonában marad alul olyan európai riválisaival szemben, mint a Nokia vagy a Samsung.

Az sem tesz jót a Motorola renoméjának, hogy második legnagyobb részvényese, Carl Icahn beperelte a cégvezetést, amiért azok nem engedtek hozzáférést olyan dokumentumokhoz, amelyek az igazgatótanács mobiltelefon-piaci stratégiájával kapcsolatosak. A 6,3 százalékos tulajdonjoggal rendelkező Icahn a vezetőséget okolja a Motorola sikertelenségéért, és 4 széket követel magának az it-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK