A csütörtökön közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint a bonni székhelyű német távközlési vállalat bevételeinek immár háromötöde származott az Egyesült Államokból, miután április 1-jén lezárult amerikai leányvállalata, a T-Mobile US és a Sprint fúziója.

Tim Hoettges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója jelezte, hogy a figyelmet Európára fogják irányítani, ahol álláspontja szerint a konszolidáció hajtóerejévé válhatnak, miután a vállalat piaci tőkeértéke 72 milliárd euróra emelkedett, meghaladva a versenytársak, a Vodafone, a Telefonica és az Orange értékét.

A Deutsche Telekom (DT) április-júniusban a 2019. második negyedévinél 37,5 százalékkal magasabb, 27 milliárd 41 millió eurós bevétel mellett egyszeri tételek nélkül 56,4 százalékkal, 9 milliárd 829 millió euróra növelte kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményét (EBITDA). A konszern nettó nyeresége azonban egyszeri tételek nélkül 3,8 százalékkal 1 milliárd 279 millió euróra süllyedt.

Az Egyesült Államokban 76,0 százalékkal, 17,29 milliárd euróra, Németországban pedig 1,1 százalékkal, 5,44 milliárd euróra nőttek a DT bevételei április-júniusban, ám a többi európai országot, köztük Magyarországot magában foglaló Európa-csoportban 4,5 százalékkal, 2,84 milliárd euróra csökkent a bevétel.

Az idei első fél évben 20,0 százalékkal 46,98 milliárd euróra nőttek a DT bevételei, a kiigazított EBITDA 34,0 százalékkal, 16,37 milliárd euróra, az egyszeri tételek nélkül számított nyereség pedig 2,0 százalékkal, 2,56 milliárd euróra kúszott fel.

A vállalat megemelte az idei évre vonatkozó előrejelzését, és immár arra számít, hogy az év egészében 34 milliárd euróra rúg majd a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye.