Devizahitelek - akár 2,6 milliárd euró lehet a bankok terhe

A devizaalapú hitelekről elfogadott új törvény negatív a magyar bankrendszer hitelkockázati profiljának megítélése szempontjából - közölte csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében a Moody's Investors Service.
MTI-Eco, 2014. július 10. csütörtök, 20:56
Fotó: Reuters

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja azért tartja negatívnak a törvényt, mivel becslései szerint a jogszabályból eredő intézkedések több mint kétszer nagyobb veszteséget rónak a magyar bankrendszerre a cég által eddig vártnál. A Moody's közölte: saját becslései alapján a magyarországi bankokra akár 2,6 milliárd euró kompenzációs teher is hárulhat, ha a pénzintézetek a bíróságokon nem tudják igazolni, hogy hitelszerződéseik kellően átlátható módon ismertették az egyoldalú kamatmódosítások feltételeit.

A hitelminősítő számításai szerint egy ilyen összegű visszatérítés a rendszerszintű teljes sajáttőke-állomány 28,3 százalékának felelne meg, és a bankrendszer tőkemegfelelési rátáját 12,5 százalékra csökkentené a 2013 végén mért 17,4 százalékról.

Az OTP járhat a legrosszabbul

A Moody's várakozása szerint az általa minősítésekkel ellátott magyar bankok közül - a lakossági kinnlevőség-állománynak az egyes bankok teljes hitelportfolióján belüli aránya alapján - az FHB, az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és - jórészt az OTP Jelzálogbank kinnlevőségei miatt - az OTP Bank számíthat a legnagyobb összegű kártérítési kötelezettségre.

Becslései azt jelzik, hogy az új törvényből eredő potenciális veszteségek jelentősen meghaladhatják azt az 1 milliárd eurós veszteséget, amellyel a magyar bankrendszer a devizaalapú ingatlanhitelek 2011-ben lehetővé tett kedvezményes árfolyamú előtörlesztése miatt szembesült.

Az elemzők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar bankszektor jelenlegi tőkehelyzete is erősebb az akkorinál, 2011-ben ugyanis a rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 12,7 százalék volt. Így a hitelminősítő által a mostani intézkedésektől várt potenciális veszteségek jórészt csak az akkori szintig csökkentenék ezt a tőkemutatót.

Még nincs pozítiv hatása a kormányzati intézkedéseknek

A Moody's szerint a háztartások devizahitel-terheinek enyhítésére az elmúlt négy évben hozott kormányzati intézkedések nem fékezték meg a bankok lakossági hitelportfolióinak romlási folyamatát. A nem teljesítő lakossági kinnlevőség-állomány a cég adatai alapján az idei első negyedév végén csaknem 24 százalék volt a devizaalapú hitelek esetében és 12 százalék a forinthitel-portfoliókban.

Mindazonáltal az adósok törlesztési képessége és fegyelme fokozatosan helyreállhat a mostani intézkedések nyomán, ha az adósságszolgálati teher jelentősen csökken és ha a bankrendszer iránti bizalom javul - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.07.11 12:56

@RealMan:
Senki nincsen biztosítva átgondolatlan cselekedetek ellen. Láttunk már népszerű művészt szegényházban meghalni devizahitel nélkül is!
Ebben az országban nem megy jól a bankoknak. volt egy világszerte közismert bank, számos fiókot nyitott, ügyfele voltam. Ők rendkívül óvatos duhajok voltak, mondhatnám nehézkesek, nem mentek bele ebbe a devizahiteles buliba sem. Már több mint tíz éve sok fiókjukat felszámolták, nem véletlenül, azóta csak is szűkülnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.07.11 10:26

@RealMan: Szó sincs átverésről!
Legfeljebb a rinyálók verik át buta birka népet!
Mikor töredékét fizették a forint-hitelesekének, nem ordibáltak, hogy az állam vegye el tőlük, vagy legalább kényszerítse a bankokat, hogy többet kérjenek! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.07.11 10:13

@rigolya:
Ne már...értem, mit akarsz ezzel mondani.

Szóval "te hülye devizahiteles barom, aki vállaltad azt amit aláírtál és most sírsz, hogy földönfutó lettél. Így jártál!".

Nos, röviden.... Azt mondják a bankok, hogy őket hatalmas kár érte és mindent törvényesen csináltak. Kérdezem én tőled. Ha most már nyílvánvaló az, hogy ez nem lehetett HITEL, hanem valami egészen más, amiben a "megnövevekedett forrásra" hivatkozva folyamatosan és egyoldalúan emelték a törlesztőket és írdatlan profitot halmoztak fel, szóval amikor sírnak ezek a fürdős kurvák és tettek tönkre embereket ( Mafia ) akkor mit gondolsz, mi lenne az emberek véleménye?

Vagy Kóbor János is hülye vagy Pataki Attila, vagy a Ganxa Zoli és sorolhatnám azokat az ismert embereket akiket átvertek.

Szóval itt mindenki hülye???? Csak te nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cloudy777, 2014.07.11 10:02

@foldnyuzo:Én pedig egyike vagyok annak az 500 ezer magyar állampolgárnak aki két munkahelyen dolgozik, ebből hatalmas jövedelemadót fizet, a megtakarításait már elvitte a devizahitel és ezen az alapon joggal várom el a kormánytól hogy rendezze a helyzetet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.07.11 09:45

@oli75:
A jobboldali lelki rabszolgák folyton azzal vannak elfoglalva ki kicsoda.
Ha tudni akarod egyike vagyok annak az 5 millió rendszeres jövedelemből élő magyar állampolgárnak akinek nincsen és nem is volt devizahitele, hanem egyelőre a megtakarításait magyar bankokban tartja és félti a pénzét. Rossz vicc lesz, ha trehány felelőtlen adósságot adósságra halmozó félázsiaiak(Orbán definiálta így a magyar népet) miatt a betétesek elvesztik a pénzüket. Sokan százmillióikat már kimenekítették. Ez még csak a szocikról derült ki, de miért lenne másként a másik oldalon?
Szóval Isten óvja attól a magyar gazdaságot, hogy a megtakarítók, gondolkodók, a rendesek, menteni kezdjék a menthetőt, az általam nem sokra becsült devizások mentése miatt.
El kell gondolkodni, kinek a kormánya ez a kormány? Az biztos, hogy nem a polgároké, mert köztudomású, hogy a klasszikus polgár takarékos, sőt zsugori! Hogy ez polgári kormány lenne ez a maszlag, éppen ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html