Dínóvá egyesülnek az elefántok

Fúziókkal próbálhatják megmenteni profitjukat a mobiltelefoncégek.
NAPI, 2009. szeptember 9. szerda, 13:01
Fotó:

Vállalategyesülések sora követheti a T-Mobile UK és a francia Orange nagy-britanniai vállalkozásának egyesülését, mivel az európai mobiltelefon-piacon olyan öldöklővé vált az árverseny, hogy csak a vállalkozások méretének növelésével lehet növelni a profitot.

Az egy ügyfélre eső bevétel minden nagy piacon esik - Németországban például a legnagyobb szolgáltató, a Deutsche Telekom kezében lévő T-Mobile 6,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a második Vodafone 8,5, a harmadik E-Plus pedig 13 százalékos csökkenést szenvedett el.

Emellett az Európai Unió a roamingdíjak 2007-es mérséklése után - amivel évi 8,5 milliárd eurótól fosztotta meg az ágazatot - a külföldi sms-ek tarifáit is limitálta, 61 százalékkal visszavágva az üzenetküldők költségeit, egyben a cégek bevételeit.

Mindezek tükrében szakértők szerint a többi nagy mobilvállalat követendő példát láthat a német-francia frigyben. Az érintettek nyilatkozta a szerint a brit üzlet egyszeri lépés a részükről, a további esetleges egyesülésekről piacról piacra lépve külön-külön döntenek.

Az ágazat átalakulásának jelei már egy ideje látszanak. Olaszországban Naguib Sawiris milliárdos vetette fel, hogy egyesítené a kezében lévő Wind szolgáltatót a hongkongi Hutchison Wampoa 3 Italia nevű cégével, Spanyolországban a svéd TeliaSonera keres "elfogadható megoldást" Yoigo nevű cégének, miután egyre nő a vesztesége.

HOZZÁSZÓLÁSOK