Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Máris megvannak az első eredményei annak, hogy tavaly a két cég szorosabb együttműködését határozta el az Aldi Nord és az Aldi Süd vezetése. A Wirtschaftswoche értesülései szerint ugyanis a két áruházlánc megállapodott abban, hogy egyes saját márkás termékeik kölcsönösen árulni fogják. Így az Aldi Nord üzleteiben kaphatók lesznek majd a Crane márkájú sportfelszerelések, s az Aldi Süd üzleteiben megjelenhet például az Aldi Nord üzleteiből ismert River Cola.

Ezenkívül hamarosan megjelenik az üzletekben a Schneekoppe márkájú természetes alapanyagokat tartalmazó élelmiszerek is, ezeket nyáron egy komolyabb reklámkampány kíséretében egyszerre tervezik bevezetni a két áruházláncban. Ilyenre korábban nem volt példa. A márkát néhány éve vásárolta fel Philipp Lahm, a német labdarúgó válogatott korábbi csapatkapitánya.

A két cég azt tervezi, hogy a jövőben összehangolják termékkínálatukat, ugyanakkor arról híresztelésről, amely az Aldi Nordnak a Süd általi felvásárlásáról szólt, most nem esett szó. (Korábban szakértők úgy vélték, hogy talán ez lenne a legjobb megoldás, már csak azért is, mert az Aldi Süd üzletpolitikáját az utóbbi időben sikeresebbnek tartják.)

Az 1946-ban alapított Aldi-birodalom több mint 50 éve, 1966-ban szakadt két részre, a két alapító Karl és Theo Albrecht ekkor osztotta fel egymás között a német piacot. Állítólag azon különböztek össze, hogy áruljanak-e dohányterméket üzleteikben. Németországban az északi területeket az Aldi Nord, a délieket értelemszerűen az Aldi Süd áruházai fedik le, a két birodalom érdekeltségi területei közötti határvonalat a köznyelv Aldi-egyenlítőnek is hívja.

A nagy döntés nyomán nem csak a német piacon való földrajzi jelenlét kapcsán, hanem a külföldi piacokon való terjeszkedésnél is összehangolták, hogy melyik országban melyik cég jelenjen meg. Így azóta az Aldi Südhöz tartoznak a magyar, az osztrák, a svájci, az ír, a szlovén, az egyesült királyságbeli, az ausztrál leányvállalatok, míg az Aldi-Nord Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Dániában, Portugáliában, Spanyolországban rendelkezik érdekeltségekkel. Az Egyesült Államokban mindketten üzemeltetnek áruházakat, de csak a Südé fut Aldi név alatt.

Az Aldi Nord tavaly egy komolyabb beruházási programba kezdett, s történetében először veszteséges volt Németországban, de forgalmát így is növelni tudta.

Az Aldi Nordnak mintegy 2500 nyugat-, észak- és kelet-németországi üzlete mellett mellett Dániában, Franciaországban, a Benelux államokban, Portugáliában, Spanyolországban és Lengyelországban tart fent boltokat. Az Aldi Süd 1600 nyugat- és dél-németországi üzlete mellett Írországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Svájcban, Ausztráliában, Kínában, Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában működtet egységeket. Az Egyesült Államokban ugyanakkor az Aldi mindkét ága jelen van.