A hatóságok a Toyota és a Nissan egyes Japánban értékesített modelljeinél mértek valós forgalmi helyzetben a teszteredményeket akár tízszeresen is meghaladó nitrogén-oxid (NOX) kibocsátási értékeket, a Mitsubishi egyes modelljeinél pedig a megengedett érték ötszörösét.

A közlekedési minisztérium hat dízelautó modellt vizsgált meg és egyiknél sem talált illegális szoftvert a motor vezérlő berendezésében, egyúttal megállapította azt is, hogy egyik autógyár sem sértett meg egyetlen vonatkozó törvényt sem. A japánban értékesített dízeljárműveket jelenleg csak laboratóriumi méréseknek vetik alá, de a közlekedési minisztérium valós közlekedési helyzetekben történő mérési eljárások bevezetését tervezi, az európai és amerikai törekvésekhez hasonlóan.

A legújabb japán hatósági mérések is azoknak a szakértői jelzéseknek a helyességét támasztják alá, amelyek már évek óta kifogásolták a laboratóriumi körülmények és a tényleges használati terhelés közepette végzett mérések eredménye közötti nagy eltéréseket.

Franciaország már tavaly külön bizottságot állított fel a gépjárművek kibocsátási értékeinek valós körülmények között történő mérésére. A bizottság januárban közölte, hogy a 100 megvizsgált jármű közül több, közöttük egy Renault modell is jóval a megengedett érték felett bocsát ki szennyező anyagokat.

A japán közlekedési minisztérium közleménye szerint a mérésekkor a Toyota Hiace és Land Cruiser Prado, a Nissan X-Trail, valamint a Mitsubishi Delica egyes, kizárólag Japánban értékesített verziói maradtak fenn a rostán. A Mazda Motor CX-5 modellje viszont valós közlekedési körülmények között is a teszteredményekkel megegyező kibocsátási értékeket produkálta, a külföldön Mazda2 néven értékesített Demio pedig elenyésző mértékben magasabbakat. A közlemény megjegyzi, hogy a méréseket minden modellnek csak egy-egy példányán végezték el, így azok nem tekinthetők mérvadónak, mert az engedélyezési eljárásban több példány mérési eredményeinek átlagát kell alapul venni.

A japán dízelautó-piac viszonylag kicsi, az eladott személygépkocsiknak mindössze négy százalékát teszi ki.