Döbbenetes részletek derültek ki az atomkatasztrófáról

A Tepco áramszolgáltató elismerte, hogy a márciusi természeti katasztrófában megsérült fukusimai atomerőműben összesen három reaktor tüzelőanyaga olvadt le.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 10:26
Fotó:

Egymás után derülnek ki az eddig elhallgatott részletek a március 11-ei földrengésben és cunamiban balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű állapotáról. A létesítmény tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató elismerte, hogy az egyes reaktoron kívül a hármasban és a kettesben is leolvadtak a nukleáris fűtőrudat, amelyek radioaktív sugárzással szennyezik a környezetüket. A harmadik blokkban március 13-án, a másodikban 14-én kezdődött a folyamat, a fűtőanyag a reaktorok alján gyűlt össze, ugyanakkor a Tepco állítása szerint maguk a reaktorkamrák "korlátozott" sérülést szenvedtek. Az egyes blokkról az derült ki nemrégiben, hogy 16 órával a katasztrófa után már teljesen leolvadt.

A Tepco beismerései jelentős lemaradással követik az amerikai szakértők bejelentéseit. Utóbbiak már a katasztrófát követően azonnal jelezték, hogy a sérülések sokkal komolyabbak, mint amiről a japán illetékesek számot adnak. Az áramszolgáltató azzal magyarázza késlekedését, hogy a kárfelmérést csak az erőmű irányítóközpontjának helyreállítása után tudták elvégezni. Ez utóbbi akkor omlott össze, amikor az izzó reaktorokra fecskendezett hűtővíz hidrogénre és oxigénre bomlott, majd az előbbi berobbant.

A bejelentés nyomán további 2,4 százalékkal csökkent a cég részvényeinek tőzsdei ára, így a katasztrófa óta összesen 84 százalékot vesztettek értékükből. A Tepco hat-kilenc hónapon belül akarja végleg lezárni az erőmű blokkjait, de a radioaktivitás szintjét már három hónap alatt jelentősen mérsékelnék, miután végrehajtják a reaktorok úgynevezett hideg lezárását, amelynek eredményeként hőmérsékletüket 100 Celsius-fok alá csökkentik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

CapMatifou, 2011.05.24 18:04

És ezen csak az csodálkozik, aki hivatalos nyugtatgató megmondóember, vagy pedig az elmúlt két és fél hónapot egy kő alatt töltötte.
Fukushima reactors a raging radioactive inferno
http://www.youtube.com/watch?v=Vz4I5rb3_BM
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html