Döcögve indult a varsói metró

Vasárnap átadták a második varsói metróvonalat, amelyen ebből az alkalomból a nyitás napján ingyen utazhattak az emberek.
Napi.hu, 2015. március 9. hétfő, 11:22
Fotó: Napi.hu

Varsóiak ezrei özönlötték el tegnap a délelőtti megnyitása után a lengyel főváros második metróvonalát, amelynek láthatóan nem tetszett a túlterhelés - három állomáson is elromlott több mozgólépcső.

A varsói önkormányzat eddigi legnagyobb beruházása 6 kilométer hosszú, hét állomása van, és a teljes utat 13 perc alatt teszi meg. Jelentőségét fokozza, hogy a fővárost kettéosztó Visztula alatt halad át, összekötve a két városrészt, amelyek között a forgalmat rettenetesen megnehezíti, hogy egy hatalmas tűz használhatatlanná tette az egyik legforgalmasabb hidat.

Az első versenypályázatot a metró építésére 2007-ben írták ki, ezt azonban érvénytelenítették. A következő, 2009-es tendert az AGP Metró konzorcium - amelyet az olasz Astaldi, a török Gülermak és a lengyel PBDiM alkotott - nyerte meg 4,2 milliárd zlotys, 1,1 milliárd dolláros ajánlatával.

A szerelvényekkel együtt az ár azonban 5,9 milliárdra ment fel, amihez az unió 3,1 milliárd zlotyval járult hozzá. A megnyitást eredetileg 2013 őszére tervezték, de a fúrás közben talált rengeteg második világháborús lövedék és bomba, valamint egy óriási vízbetörés miatt ez jelentős késést szenvedett.

Még át sem adták, máris kiírták a tendert a vonal 13,5 kilométeresre hosszabbítására, aminek 2019 végére kellene elkészülnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrAgy, 2015.03.09 12:40

Nem értem a cikk címét: Mi omlott össze? Pedig kétszer is végig olvastam. Valami nem stimmel. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html