BUX
40021

Dől a pénz a szegények bankjához

Elsöprő sikert ígér a legnagyobb indiai szegénybank részvénykibocsátása.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 12:00

Óriási sikerrel kecsegtet a legnagyobb indiai szegények bankja, az SKS Microfinance Ltd. első tőzsdei kibocsátása: tegnapig 13,7-szeresen jegyezték le a felkínált részvényeket - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. Az SKS 16,3 milliárd rúpia (353 millió dollár) bevételt vár az IPO-tól.

A jó előjelek közé tartozik az is, hogy a múlt héten simán lejegyeztek hárommillió részvényt darabonként 985 rúpiás áron olyan intézményes befektetők, akik vállalták, hogy 30 napig tartják a papírokat. Ezek között a vevők között van például Soros György tőzsdeguru Quantum Ltd. alapja, illetve a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Nomura Holdings cégei.

Az SKS 22 és 260 dollár közötti hiteleket folyósít olyan nőknek, akik falujukban mikrovállalkozást indítanak, például tehenet nevelnek vagy kávézót nyitnak. A Crisil Ratings - a Standard & Poor's indiai részlege - szerint 1,2 ezermilliárd rúpia kiszolgálatlan hiteligény van Indiában. Az óriási országban a következő években évi 40 százalékos tempóban növekedhet a mikrohitelpiac.

Az indai cégek 102 milliárd rúpiát gyűjtöttek be idén IPO-kból - derül ki a Bloomberg adataiból -, és a kormány 400 milliárd rúpiát akar besöpörni jövő márciusig állami cégek részvénycsomagjainak eladásából. A külföldi tőke ömlik az országba: idén 40 százalékkal drágultak az ottani részvények.

Ugyanakkor sokan etikai kifogásokkal illetik az SKS részvénykibocsátását, ugyanis úgy értelmezik azt, hogy a legelesettebbektől begyűjtött hitelkamatból fizeti befektetői zsírosnak ígérkező profitját. Az pénzintézet vezetői viszont azzal érvelnek, hogy így tudnak igazán sok pluszpénzt összegyűjteni a szegényeknek.