Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vas- és acélszövetség legújabb adatai szerint az ország nagy és közepes acélgyárai - az ágazat 101 vezető cége - az év első tíz hónapját 72 milliárd jüan (11,34 milliárd dollár) veszteséggel zárták - miközben alacsony áraikkal sorra kergetik csődbe a világpiac szereplőit. Az ok elsősorban a hazai infrastruktúra beruházások lassulása és az ipar növekedésének fékeződése, amelyek miatt kevesebb acélra van szükség.

A Hszinhua hírügynökség szerint a beszerzési menedzserindex novemberben 39 havi mélypontra zuhanása azt jelzi, hogy tartós trendről van szó. Az első tíz hónapban a nyersvas-termelés az előző évihez képest 2,2 százalékkal, 675,1 millió tonnára mérséklődött. A hat legnagyobb acélgyár közös közleményt adott ki, amely szerint rozsdamentes acéltermelésüket 30 százalékkal csökkentik, és javasolták, hogy a kormány ne adjon engedélyt új termelői kapacitások létesítésére.

Az ágazat idei első tíz hónapi vesztesége több mint a kétszerese a tavalyi nyereségének - írta a Financial Times. Bár idén a túltermelési válság elleni harc jegyében 50 millió tonnával, vagyis 4 százalékkal csökkentették az ország termelési kapacitását, a HSBC szakértőinek számításai szerint jövőre további 120-160 millió tonnás leépítésre lenne szükség egy viszonylagos egyensúlyi helyzet eléréséhez.