BUX
39138

Dömpingtől tart Brüsszel

Az Európai Bizottság szerdán tervezetet terjesztett elő, amelynek célja az európai acélipar megvédése az olcsó importtól.

MTI, 2016. március 16. szerda, 17:35

A bizottság javasolja, hogy gyorsítsák fel a dömpingvámok bevezetésének jelenleg kilenc hónapig is elhúzódó folyamatát, bontsák le azokat a szabályokat, amelyek korlátozzák a kivethető védővámok mértékét, és hozzanak létre korai riasztó rendszert az acélipari termékek importjának megfigyelésére.

Az európai acélipar főleg az olcsó kínai versenytől szenved. Az EU-bizottság becslése szerint Kína acéltermelése 350 millió tonnával meghaladja a belföldi keresletet, és a fölösleget dömpingáron a világpiacra zúdítják. A kapacitásfölösleg tisztességtelen kereskedelmi praktikák példátlan hullámát indította el, súlyos torzulásokat okozva a globális játéktéren - írja az Európai Bizottság.

A dömpingáron jelentkező túlkínálat következtében néhány acélipari termék ára 40 százalékkal zuhant az európai piacon. A kínai eredetű import az utóbbi két évben megduplázódott, a kereslet viszont a 2008-as pénzügyi válság kitörése előtt szinten maradt. A bizottság javaslatai várhatóan röviden szóba kerülnek a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón is.

Az AEGIS európai acélipari szövetség szerint az olcsó kínai áruk beözönlése miatt az utóbbi években rohamosan hanyatlik az európai acélipar, és csak 2008 óta az acéliparban dolgozók több mint 20 százaléka, 85 ezer ember vesztette el állását.

A kínai dömping munkahelyeket rombol szét, aláaknázza a szabad és tisztességes kereskedelmet. Európa nem engedheti meg magának, hogy 3,5 millió munkahelyet és évi 228 milliárd eurónyi GDP-t tegyen kockára"- hangsúlyozta egy korábbi nyilatkozatában az AEGIS.

A világ 1,6 milliárd tonnás acéltermelésének felét Kína adja. Térnyerésére jellemző, hogy a brit UK Steel adatai szerint Kína részesedése a négy évvel ezelőtti nulláról máig 45 százalékra nőtt az európai betonacél (rebar) piacon.