Döntött a bíróság a gázárvitában

Pert nyert a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az orosz gázóriással, a Gazprommal szemben a stockholmi döntőbíróságon - közölte az MTI ukrán hírforrásokra hivatkozva.
Szepesi Anita, 2017. december 22. péntek, 15:28
Fotó: Pixabay

A Naftohaz közleménye szerint a stockholmi bíróság jogerős döntést hozott a két ország közötti gázárvitában, amivel az ukrán fél több mint 75 milliárd dollárt nyert.

Az ukrán vállalat a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében tudatta, hogy a bíróság most hozott határozatában a 2014 második negyedében Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, azaz ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkentette.

A döntőbíróság május végén már hozott egy határozatot az Ukrajna és Oroszország közötti gázárvitában, amelyet szintén most véglegesített. Ebben helyt adott az ukrán fél panaszának, és elutasította az úgynevezett "take-or-pay" (vidd vagy fizess) elv alkalmazását. A Gazprom orosz állami vállalat ugyanis azt követelte az ukrán Naftohaztól a 2009-ben kötött szerződés alapján, hogy évi 52 milliárd köbméter földgázt vásároljon tőle, különben a nem megvett mennyiség után büntetést kell fizetnie. A bíróság erre vonatkozó döntése a Naftohaz közleménye szerint önmagában 56 milliárd dolláros nyereséget jelent Ukrajnának.

2016 eleje óta Ukrajna nem importál földgázt Oroszországtól, szükségleteit saját forrásaiból, valamint az Európai Unióból - köztük Magyarországról - érkező reverz, azaz visszafordított irányú gázszállításokkal fedezi. Ukrajna ily módon olyan földgázt vásárol, amelyet előtte európai uniós országok vásároltak Oroszországtól.

A bíróság jogtalannak minősítette az Oroszországból vásárolt gáz újraexportálására vonatkozó orosz tilalmat is.

A gázárvitán felül a Naftohaz a stockholmi döntőbírósághoz fordult az orosz Gazprommal kötött, Ukrajnán keresztül Európába irányuló gáztranzit díját szabályozó megállapodás felülvizsgálatát is kérve.

A gáztranzittal kapcsolatos vitában a Naftohaz 12,3 milliárd dollárt követel a Grazpromtól, utóbbi pedig az ukrán vállalattól 7 millió dollárt. Ez utóbbi vitában a követelések azon alapulnak, hogy Oroszország évi 110 milliárd köbméter Európába irányuló földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitjára kötött szerződést, ezt azonban nem teljesítette. Ez utóbbi ügyben várhatóan jövő februárban dönt a stockholmi bíróság.

Címlapkép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2017.12.22 20:04

Ukrajna nem vesz gázt Oroszországtól, hanem reverz gázból elégíti ki igényét. És tessék mondani abban nem orosz gáz van? Ráadásul lehetett valami elszámolási vita is, mert itt szóltak, csak akkor szállítanak, ha fizetnek. Amúgy meg azt a 75 mrd dodót az életbe nem fogják látni az ukránok. Kb ez olyan mint hodorvkoszkij 50 mrd-ja. kb. 5 másodperc múlva szólnak az oroszok, hogy a bíróság az Ő törvényeik szerint nem illetékes. Ha meg nem tetszik, akkor tessenek behajtani (ez még viccnek is rossz).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 19:27

"a bíróság...gáz árát...csökkentette"

Hát, akkor ezentúl valószínűleg a bíróság fogja ellátni Ukrajnát gázzal... Vagy nem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.22 19:23

Közben a szlovákok is leállították az ún. reverz gáz szállítását Ukrajnának, ugye kitaláltuk: nemfizetés miatt... De ez persze nem hír itt a Napiban... Arra is nagyon kíváncsi lennék, hogy Magyarország szállít-e jelenleg, a diplomáciai háború közepette, reverz gázt Ukrajnának és mennyiért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html