Dél-Korea előzte a németeket egy fontos dologban

A dél-koreai Doosan 31 milliárd forintos ráfordítással a tatabányai ipari parkban a rézfóliagyártó üzem építését a magyar kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Domokos László, 2019. július 23. kedd, 19:58
Fotó: Shutterstock

A kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég.

Rekordokat döntenek a dél-koreai vállalatok befektetései. Az első fél évben Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi beruházója, 350 milliárd forintos összeggel.

Öt év óta most fordult elő először, hogy Magyarországon az első fél évben befektetési értékben és az új munkahelyek számában nem a németeké, hanem Dél-Koreáé az első hely - mondta a politikus az MTI beszámolója szerint. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2018-ban 50, míg 2019 első hat hónapjában 41 százalékkal emelkedett.

Az elektromos autókhoz használt rézfólia iránti igény egyre nő, ma évente 75 ezer tonna a piac igénye, azonban 2025-re 975 ezer tonnával számolnak. A beruházással a Doosan az európai piac meghatározó beszállítójává válhat.

A világ tíz akkumulátor értékesítője között meghatározó a három dél-koreai gyár szerepe. Mivel a rézfólia a szállítás alatt oxidálódhat, a cégcsoport magyarországi gyára a leendő ügyfelekhez a legközelebb települt és a legkorszerűbb terméket állítja elő - mondta Hyungsoo Dong, a Doosan Corporation alelnöke.

A gyár 144 ezer négyzetméteren épül fel. A helyszín lehetővé teszi, hogy az üzem kapacitását később megduplázzák, és évente százezer tonna rézfóliát állítsanak elő.

Az 1896-ban alapított Doosan 2017-ben 17 milliárd dollár árbevételt ért el, 37 országban 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A Doosan 2014-ben szerzett százszázalékos tulajdonrészt a rézfóliát gyártó Circuit Foil Luxembourg nevű cégben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.07.23 20:54

"kezdetben 181 új munkahelyet teremtő vállalat a teljes kapacitás elérésekor évente 50 tonna rézfóliát gyárt majd. Ez a mennyiség évente 2,2 millió elektromos autó akkumulátorainak előállítására elég."

Na, hát erről beszéltem az oecd-s cikk alatt, 144000 nm-en évi 50 tonna, 31mrd-s beruházással egyik zseninek sem gyanús?

Az ott 50000 tonna/év valójában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html