Engedve - az olasz és francia támogatást is élvező - spanyol kérésnek az Európai Unió gyökeresen átdolgozza a Spanyolországnak nyújtott 120 milliárd eurós bankmentő csomag feltételeit. Ennek eredményeképpen az eurózóna közös stabilitási alapjaiból származó forrást közvetlenül a pénzintézetek kaphatják - jelentette a Financial Times. Németország eddig elutasította ezt a lehetőséget, cserébe az engedményért, hamarosan feláll a közös eurózónás bankfelügyelet, amely az északi európai országok szigorú elvárásainak megfelelően ellenőrizheti az európai pénzintézetek tevékenységét.

Írország, amelynek költségvetési hiánya azért emelkedett csillagászati magasságba, mert a bankjai a spanyol pénzintézetekhez hasonló, óriási tőkeinjekcióra szorultak, hasonló elbánásra számíthat. A hír nyilvánosságra kerülését követően a tokiói kereskedésben 1,5 százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben.

Olasz-spanyol roham a németek ellen

A drámai döntést azt követően hozták meg, hogy Olaszország és Spanyolország képviselői a csúcstalálkozó kezdete után, tegnap éjjel blokkolták a tárgyalások folytatását mindaddig, amíg az eurózóna államkötvénypiacának stabilitását segítő rövid távú lépésekről nem döntenek. A változtatásokat úgy alakították ki, hogy azok Olaszországnak is segítséget nyújtanak, így kvázi Róma lehet a hatodik eurótagország, amely valamiféle uniós támogatásban részesül.

Az olasz kezdeményezésre kidolgozott szabályok szerint az az eurótagállam, amely azt szeretné, hogy az stabilitási alap (ESM) vásárolja a kötvényeit - növelve ezzel a keresletet, olcsóbbá téve a hitelfelvételt -, nem kényszerül a görög segélycsomagéhoz hasonló kemény feltételek teljesítésére. Ehelyett "csupán" tartania kell adósság- és hiánycéljait, az uniós hatóságok pedig határidőket és menetrendeket szabhatnak meg költségvetési és reformvállalásai teljesítésére. Olaszország várhatóan élni fog ezzel az új lehetőséggel.

Lubickolni fognak a pénzpiacok

A spanyol program megváltoztatása már csak azért is kedvező fogadtatásra találhat a pénzügyi befektetők körében, mert az uniós vezetők beleegyeztek az EU elsőbbség hitelezői státusának feladásába. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges államcsőd esetén a ESM nem kerülne előbbre a kielégítendő hitelezők sorrendjében.

A módosítás ugyanakkor csak az év végén léphet életbe, ugyanis az uniós vezetők addig kaptak haladékot arra, hogy kidolgozzák a 17 eurózónatag külön bankfelügyeletének helyébe lépő közös eurózónás pénzügyi ellenőrző hatóság felállításának tervét. Amint ez létrejön levonják a spanyol államdósságból a bankok feltőkésítésére kapott európai forrást.

Így csinálták az USA-ban is

Az új felügyelet az Európai Központi Bank (ECB) szervezetében fog működni, joga lesz ahhoz, hogy például tőkebevonásra kényszerítsen pénzintézeteket. Az amerikai kormány a Lehman Brothers 2008. őszi bedőlése után hatékonyan és gyorsan tudott ily módon beavatkozni a bankrendszer életben tartása érdekében, anélkül, hogy emiatt elszállt volna az USA államadóssága. Az akkor tulajdonrészért cserébe nyújtott állami tőkeinjekciókat igyekeznek minél gyorsabban visszafizetni a pénzintézetek, hogy megszabaduljanak az állami tulajdonostól. Az uniós ellenőrzés létrejöttével emellett megtörik a nemzetek felügyeleteinek sokszor túl barátságos viszonya országuk bankjaival.