A következő évtizedben "drámaian" lelassulhat az OMV olajkitermelése és tartalékainak növekedési üteme - vélik a JPMorgan elemzői a Bloomberg szerint.

A társaság felívelő szakasza nagymértékben az OMV Petrom SA megvásárlásának következménye volt, a következő időszak gyenge növekedést hoz majd, mivel gondot okoz a vállalat számára a kitermelés organikus növekedése, illetve a tartalékok hatékony feltöltése, újabb akvizíciók igényét teremtve meg - írják az elemzők.

A Petrom 2009 végén 256 olaj- és gázmezőre rendelkezett kitermelési engedéllyel, kitermelése azonban 2008 és 2009 között 188 476 hordó mennyiségről 180 815-re esett vissza. Az OMV - amely februárban csökkentette idei kitermelési célszámát 7 százalékkal 325 ezer hordónak megfelelő mennyiségre - közleménye szerint kibocsátásának szinten tartására törekszik a jelenlegi portfoliójából.

A héten egyezett meg az OMV a Petronas Internationallal előbbi pakisztáni érdekeltségeinek megvásárlásáról, ez várhatóan az ottani kibocsátás 14 ezer hordó mennyiségről 25 ezerre való emelkedését jelenti majd 2014-ig.

A JPMorgan elemzői úgy vélik, miközben az OMV kitermelésének növekedése az ágazati átlagnál jelentősen jobb volt az elmúlt évtizedben. A társaság egy részvényre jutó tartalékai és termelésnövekedése 2006 óta folyamatosan negatív volt, és nem is várható, hogy ez a trend megforduljon, tekintve a már régóta működő olajmezők (főleg romániai) arányát az OMV termelésében és tartalékaiban - írták az elemzők.