Miután az elmúlt fél évben az olajárak megfeleződtek (a hosszú lejáratú szerződésekben a gáz ára az olajárhoz van kötve), az ukrán válság okozta politikai feszültség, valamint a harcok a Gazprom legfontosabb európai szállítási tranzitvonalát fenyegetik, a világ legnagyobb gáztársasága bejelentette, hogy a tavalyihoz képest majd 8 milliárddal, 30 milliárd dollárra csökkenti idei beruházási keretét.

A csúcson, 2010-2013-ban, ez az összeg évi átlagban közel 44 milliárd dollár volt - írta a The Moscow Times. A vállalat szerint a tőkeberuházások visszafogása erősíteni fogja cash flow-ját, emellett az is állítja, ez nem fogja vissza az évszázad üzletét jelentő kínai gázvezeték építését.

Bár - a cég szerint - a nyugati szankciók közvetlenül nem érintették a Gazpromot, a rubel árfolyamának zuhanása és az Ukrajnának történő gázszállítások hetekig tartó leállítása miatt a vállalat nettó nyeresége 2014 harmadik negyedében 60 százalékkal zuhant. A feszültség és az árviták miatt a vállalat Európa helyett egyre inkább Kelet felé fordul, amelynek - számításai szerint - a következő 15 évben folyamatosan, mintegy negyedével fog nőni a gázfogyasztása.