A Siemens három fő üzletágában (ipari, enrgetikai és egészségügyi) elért nyeresége 20 százalékkal 2 milliárd euróra növekedett, jócskán meghaladva ezzel az 1,78 milliárdos elemzői várakozásokat. Bevételei pedig 7 százalékkal emelkedve 19,63 milliárd eurót tettek ki a december végén záruló első pénzügyi negyedévben - írja a Reuters. Az teljes évre a Siemens 8-8,5 milliárd eurós nyereséget vár a vezető triumvirátustól.

A teljes képet tekintve a Siemens nyeresége 81 százalékkal esett vissza, ebben viszont igen nagy torzító tényezőt jelent a tavalyi hasonló időszak 5,4 milliárd eurós egyszeri tétele, azaz Siemens VDO Automotive értékesítése a Continental számára.

A húzóágazatot a pénzügyi első negyedévben az energetikai üzletág jelentette, ahol a Siemens 756 millió euróra duplázta nyereségét. Megújuló energiai, valamint olaj és gáz egységei továbbra is növekvő bevételről, kapacitáskihasználtságról és profitkulcsról számoltak be.

A legnagyobb és egyben legalapvetőbb egységnek számító iparinál viszont 9 százalékos profitvisszaesés volt tapasztalható, a nyereség így 907 millió eurót tett ki az alacsonyabb forgalom és kedvezőtlenebb profitösszetétel folytán. Az egészségügyi üzletág ellenben 3 százalékot javított és 342 milliós nyereséget gazdálkodott ki, elsősorban képalkotó (CT, MRI) és IT egységeinek köszönhetően.

Az új megrendelések terén azonban 8 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a társaság, amelyek így már csak 22,22 milliárd eurót tesznek ki. Ennek középtávon lehetnek ugyan az eredménymutatókra gyakorolt negatív hatásai. A 425 000 főt foglalkoztató Siemens azonban sietett leszögezni, hogy nem voltak a megrendélesek terén nagyobb visszamondások, és még így is jobban teljesítenek nagy szektortársaiknál. Így a múlt hét végén 44 százalékos profitvisszaesésről jelentő GE-nél, vagy éppen a hétfőn 1,5 milliárd eurós üzemi veszteségről beszámoló Phillipsnél.

A jelentésre a Siemens árfolyama 4 százalék felett erősödött Frankfurtban kedden délelőtt.