Durva áresés a dízelautók piacán - aggódnak a németeknél

Rekordszintet ért el szeptemberben a dízelautókra adott árengedmény Németországban, mivel nő a valószínűsége annak, hogy kitiltják őket a belvárosokból. Emellett már szinte mindegyik autógyár kínál valamilyen "roncsprémiumot" a koros dízelautók kivonására a forgalomból, új autó vásárlása esetén - írja a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutató intézetének havi rendes jelentése.
K. Kiss Gergely, 2017. október 8. vasárnap, 14:52
Fotó: Pixabay

Átlagosan 16 százalékos kedvezménnyel kínálták a dízel autókat szeptemberben, Németországban - idézi a hvg.hu, az MTI-re hivatkozva. A CAR kimutatása szerint azzal, hogy a Jaguar Land Rover és a Kia is felzárkózott a "környezetvédelmi prémiumot" kínáló autógyárak sorába, a számuk 25-re emelkedett, ami már a piac 95 százalékát fedi le. A vásárlók hozzászoktatása az árengedményekhez azonban tartós károkat okozhat az autóiparnak - figyelmeztet Ferdinand Dudenhöffer, a CAR igazgatója a tanulmányban.

A kutatóintézet igazgatója azt is az autógyárak szemére vetette, hogy nem dobtak még piacra a legszigorúbb emissziós követelményeket teljesítő "Euro 6d" normának megfelelő dízelmodellekből, amelyek teljes mértékben el tudnák oszlatni a vásárlók dízelmotorokkal szemben kialakult aggályait. Ehelyett inkább az Euro 6 normának megfelelő dízeljárműveikre kínálnak egyre nagyobb engedményeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK