BUX
38230

Durva elbocsátás a legnagyobb svájci banknál

A UBS - kétmilliárd svájci frankos megtakarítást szolgáló átszervezési programja részeként - 3500 bankár elküldését tervezi.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 08:28

A UBS 3500 fős létszámleépítést tervez, miután a múlt hónapban közölte, hogy valószínűleg nem éri el középtávú profitcéljait.

A legnagyobb svájci bank június végén jelezte, hogy kemény kiadáscsökkentéseket, stratégiai átszervezést tervez, miután a vártnál rosszabb negyedéves eredményről számolt be. A bank nettó profitja a tavalyi második negyedévhez képest a felére, 1 milliárd svájci frankra zuhant − ez lényegesen elmarad az 1,3 milliárd frankos elemzői konszenzustól is. A teljes bevétel 22 százalékkal, 7,2 milliárd frankra esett, a legrosszabbul pedig a befektetési banki részleg szerepelt, amelynek nyeresége 71 százalékkal esett − de gyengült a privátbanki részleg profitja is.

Az UBS vezérigazgatója, Oswald Gruebel akkor számos tényezőt nevezett meg a teljesítmény romlásának indokaként: az erős svájci frank, az európai adósságválság, a globális gazdasági lassulás és az új szabályozási környezet mind-mind hozzájárult a bank helyzetének megrendüléséhez.

A bank ezért kötvénypiaci részlegének újragondolására kényszerül, és 2014-ig 2 milliárd frank megtakarítást eredményező kiadáscsökkentéseket valósít meg − közölte Gruebel, hozzátéve: a harmadik negyedévre se várnak fellendülést, ahogy az is valószínűtlen, hogy elérik a 2009-ben kitűzött ötéves céljukat.

A bank az átszervezésre 550 millió frankot költhet, amiből 450 milliót ez év második felére számolnak majd el.