A Bulgartransgaz a Törökországba irányuló orosz földgáz csaknem felét továbbítja. A földgáz másik fele az Oroszország és Törökország közötti közvetlen vezetéken jut el.

Az Interfax szerint Törökország különösen a tél kezdete óta folyamatosan növelte orosz gázimportját, ami januárban tovább bővült, 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Bulgartransgaz által működtetett vezetéken azonban február 10-én hirtelen 10 százalékkal csökkent az orosz gázmennyiség. Azóta folyamatosan csökken a betáplált mennyiség, a múlt héten 50 százalékkal kevesebb gáz érkezett ezen a vezetéken, mint egy évvel korábban.

Az Interfax a török energiaügyi minisztériumhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Gazprom árvitába keveredett több török magánmegrendelővel és ezért csökkentette a gázexportot.

A Gazprom tavaly 27 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországnak, egy évvel korábban pedig 27,33 milliárd köbmétert. Törökország az orosz földgáz második legnagyobb külföldi vásárlója Németország után. Tavaly a török magáncégek mintegy 10 milliárd köbméter gázt vettek a Gazpromtól.