Az ECB tegnapi nagy likviditásbővítési akciója rövid távon segíthet abban, hogy folytatódjon a kockázatos eszközök vásárlása, de kétséges, hogy hosszabb távon is mérsékli-e a befektetők és a szakértők aggodalmát az eurózónával kapcsolatban - derült ki a CNBC körkérdéséből. Az olcsó pénz nagy hullámának elindítása után a tőzsdék emelkedtek, ám később, miután Ben Bernanke, a Fed elnöke hűteni igyekezett a várakozásokat az amerikai jegybank további monetáris enyhítéseivel kapcsolatban, esésre váltottak a részvénypiacok.

A biztonságos pénzügyi kikötők anyja, az arany ára három év óta nem esett akkorát, mint tegnap, ami viszont arra utal, hogy a piaci szereplők mégis inkább a kockázatos eszközök vásárlásában látnak fantáziát.

Pofás kis útelágazás

A piacok egészséges hegymenetbe kezdtek, majd elérkeztek egy érdekes útelágazáshoz - jellemzi a helyzetet Nancy Curtin, a Close Brothers pénzügyi szolgáltató cég befektetési igazgatója. A szakértő úgy véli, hogy ha újabb jó hírek érkeznek, akkor további 10-15 százalékos emelkedésnek lehetünk tanúi.

Az első Long Term Refinancing Operationt (LTRO) decemberben erős növekedés követte a részvénytőzsdéken: a befektetők a 2011 második felében elszenvedett veszteségeik pótlása érdekében visszatértek a kockázatosabb eszközökhöz, miután némileg biztatóbbnak látták az európai bankrendszer helyzetét. A kedvező hatások azonban nem gyűrűztek tovább.

Hol marad az áldásos hatás?

Az LTRO bírálói arra hívják fel a figyelmet, hogy az akció hatásai nem látszanak az európai gazdaságokon. Az eurózóna a várakozások szerint recesszióba esik az első negyedévben, miután 2011 utolsó három hónapjában zsugorodott a növekedés. Egy rakás pénz spriccelt szét az elmúlt időszakban, amely még nem találta meg a helyét, és attól tartok, hogy ezek az összegek a kockázatos befektetések felé indulnak el - mondja Simon Smith, az FXPro devizakereskedő cég vezető közgazdásza.

A bankok decemberben az olcsó pénzzel javították mérlegük minőségét, ám most már nem feltétlenül van erre szükségük. Csak imádkozhatunk azért, és remélhetjük, hogy a bankok hosszú távon is igazolható döntéseket hoznak a források felhasználásáról - teszi hozzá. A szakértő szerint az európai deviza a 1,2 dollár/eurós árfolyam felé gyengülhet a következő hat hónapban, ahogy erősödik az USA gazdaságával kapcsolatos optimizmus.

Az amcsiknak sikerül...

Az általános benyomások alapján úgy tűnik, hogy az USA-ban működhet a monetáris enyhítés, míg Európában a bankoknak még mindig újratőkésítésre, adósságaik újrafinanszírozására van szükségük, és még mindig magasak a tőkeáttételeik - mondja Curtin. Jó jel lehet viszont, hogy az ECB akciójában részt vett 800 bank többsége nyitott lehet a reálgazdaság finanszírozására, miután sok kisebb bank is beállt a pénzeső alá - vélik a Barclays elemzői. Az európai jegybank finanszírozása jó kerülőutat biztosíthat azoknak a bankoknak, amelyeknek nehézségeik vannak a piaci forrásszerzéssel.