Az EIB, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank 2013-14-re együttesen több mint 30 milliárd euró értékű közös akciótervben állapodott meg tavaly novemberben a megújított Bécsi Kezdeményezés keretein belül kelet-Közép- és Délkelet-Európa országai számára. Ebből az EIB legalább 20 milliárd, az EBRD 4, a Világbank 6,5 milliárd eurót bocsát rendelkezésre. Molterer az MTI kérdésére elmondta: tavaly november óta 4,6 milliárd euró értékben hagytak jóvá projekteket.

A 2009-ben indított első Bécsi Kezdeményezés keretében nagyon jól bevált az együttműködés a kereskedelmi bankokkal és a régió központi bankjaival, ennek alapján újították meg a programot tavaly novemberben. Nagyon bízom benne, hogy a 20 milliárdos célt elérjük, sőt túl is teljesítjük - jegyezte meg Molterer.

Az EIB technikai segítségnyújtási, tanácsadási tevékenységét is kibővíti. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ne csak hitelvolumen bővüljön, hanem a projektek minősége is javuljon - mondta az alelnök. A projektek minősége döntő a közös program sikere szempontjából.

A 2009-2010-es akcióterv a bankoknak nyújtott hitelezésre összpontosított, hogy azok továbbra is finanszírozhassanak kis- és közepes vállalatokat. Az új program célzottan a növekedést és foglalkoztatást segítő projekteket támogat, hosszú távú kölcsönökkel, exporttámogatással, egyes esetekben sajáttőke-részesedéssel.

Wilhelm Molterer arra is kitért a bécsi sajtótájékoztatón, hogy az osztrák bankoknak fontos szerepük van a régióban. Az EIB 2007 és 2012 között a három nagy osztrák banknak (Erste Bank, Raiffeisen, Bank Austria-Unicredit) összesen 3,6 milliárd eurónyi kihelyezését refinanszírozta ebbe a régióba.

Kérdésre válaszolva úgy foglalt állást, hogy az EIB nem teszi függővé az EU túlzottdeficit-eljárásától a magyarországi hitelezését.