Édes-savanyú Volvo-negyedév

Megörvendeztette a befektetőket a svéd Volvo teherautó-gyártó, amely megrendelései rég nem látott megugrásáról számolt be.
NAPI, 2013. április 25. csütörtök, 15:24
Fotó: Napi.hu

A svéd Volvo AB, a világ második legnagyobb teherautó-gyártója megrendelésállománya hat éve nem látott növekedéséről számolt be, amit a tőzsdei befektetők közel négyszázalékos részvény-áremelkedéssel jutalmaztak. A vásárlási szándékok 11 százalékkal, 61 ezerre bővültek január és március között. A tőzsdét az sem zavarta, hogy ezen kívül csupa rossz hírt közölt a Volvo. Az EBIT eredmény 92 százalékkal, 482 millió koronára (73,2 millió dollár) zuhant az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a cég 304 milliós veszteséget szenvedett el a tavalyi több mint négymilliárd korona profit után.

Az árbevétel negyedével, 58,3 milliárd koronára zsugorodott és a vállalat csupán 38,4 ezer teherautót értékesített, ami 23 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A Volvo abban bízik, hogy a gazdasági környezet javulása mellett a környezetvédelmi szabályok szigorúbbá válása is beszerzésekre ösztönzi vevőit, a szállítási és az építőipari cégeket. Részben az utóbbi elé mennek a új, a korábbinál kisebb károsanyag-kibocsátású teherautóik bemutatásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK