Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák nemzeti bank (Národná banka Slovenska, NBS) mai közleménye szerint 2020. szeptember 11-től ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként jelen lévő Novis Insurance Company, Novis Versicherungsgesellschaft, Novis Compagnia di Assicurazioni, Novis Pois»ovòa a.s. biztosítónál (Novis Biztosító) termékeinek terjesztését. A felfüggesztés a biztosító működésének valamennyi tagállamát érinti.

A döntésre az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) és az NBS a biztosítónál idén március óta végzett, több országra kiterjedő közös ellenőrzése kapcsán került sor. E folyamat még nem zárult le.

A biztosító üzleti megbízhatóságát (prudenciális felügyelését) az anyaországi jegybank, az NBS ellenőrzi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi ügyfelek érdekeinek védelmében, a fogadó országok közjóra és a fogyasztóvédelemre vonatkozó jogosítványaival élve ugyanakkor az elmúlt években számos intézkedéssel korlátozta az - itthon több fogyasztóvédelmi szabálytalanságot is elkövető - Novis Biztosító hazai tevékenységét. Emiatt a biztosító jelenleg közel egy éve egyetlen termékét sem kínálhatja itthon.

A feltárt szabálytalanságok miatt a jegybank így 2018. július 4-én felfüggesztette, majd 2019. július 11-én megtiltotta a Novis Biztosító több, befektetési egységekhez kötött élet- és nyugdíjbiztosításának hazai értékesítését. Ezt követően az MNB 2019 októberében függesztette fel a biztosító rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött Sensum konstrukciójának hazai forgalmazását is.

Az MNB folyamatosan egyeztet az NBS-val, az EIOPA-val, illetve a társaság működése kapcsán érintett egyéb európai pénzügyi felügyeletekkel a Novis Biztosító kapcsán.