Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A problémás bank a portugál Novo Banco volt, a pénzintézetnél 1,4 milliárd euró tőkehiányt mutattak ki. A pénzintézet két hetet kapott arra, hogy ismertesse megoldási javaslatát, és kilenc hónapot arra, hogy azt végrehajtsa. A portugál jegybank jelezte, hogy a Novo Banco már hozzálátott a probléma megoldásához. A pénzt egyebek között GNB Vida nevű biztosító cégének eladásából és több, nem stratégiai vállalkozásának értékesítésével teremti elő.

A Novo Banco alig egy éve úgy jött létre, hogy az ország tavaly év elején még második legnagyobb bankja, a Banco Espirito Sant (BES) pénzügyi bajba került, és 2014 augusztusában összeomlott. A portugál kormány abból a megfontolásból, nehogy az ügy megmérgezze a portugál, esetleg az európai pénzügyi szektor egészét, a BES-t két részre szakította.

A bank "mérgező" eszközeit, köztük az Espirito Santo családi cégcsoport nagykockázatú hiteleit egy úgynevezett "rossz bankba" helyezték. Az "egészséges" eszközöket a Novo Banco néven létrehozott új bankba csoportosították át, és ez utóbbi tőkéjét 4,4 milliárd euróval megemelték.