A BMW és a Daimler a jövőben szorosabban együttműködik a beszállítóktól való beszerzésekben - írja a német Wirschafts Woche. A közös beszerzésekkel akár egy autó alkatrészeinek 10 százalékát is elő lehet teremteni - idézi a lap Herbert Diess, a BMW egyik igazgatósági tanácstagjának szavait.

Diess szerint a BMW várhatóan teljesíti azt a célját, hogy 2012-ig mintegy 4 milliárd euróval faragja le a beszerezéssel kapcsolatos kiadásait, sőt, akár ennél nagyobb mértékben is. A közös vásárlások például mechanikai rendszerekre, futómű-alkatrészekre és gumiabroncsokra terjedhetnek ki Diess szerint.

Közben a Porsche tulajdonosai felszólítással felérő sürgetést kaptak a Deutsche Bank fejétől, Josef Ackermann ugyanis azt mondta, a társaság adósságai 14 milliárd euróra nőttek, és sürgősen el kell kezdenie a törlesztést. Egy, a Reutersnek nyilatkozó szóvivő szerint túlzás 14 milliárd eurós adósságról beszélni, állítása szerint a sportautógyártó teljes tartozása mintegy 10 milliárd euró körül alakul.

A Der Spiegel beharangozója szerint a bank vezetője azt mondta az autógyár felügyelőbizottsági elnökének, Wolfgang Porschénak, hogy pusztán a tőkeemelés nem elégséges a cég pénzügyi kötelezettségeinek teljesítéséhez. A Porsche csütörtökön jelentette be, hogy a Volkswagennel tervezett integrációja előtt legalább 5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre.