Egyelőre bizonytalan az Amgen-gyógyszer sorsa

Gyengüléssel kezdte csütörtöki tőzsdei szereplését az Amgen Inc., amelynek hátterében a biotechnológiai gyártó csontritkulás elleni gyógyszerének sorsát eldöntő FDA-ajánlással kapcsolatos várakozások állhatnak.
Novák Csaba, 2009. augusztus 13. csütörtök, 17:35
Fotó:

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) tanácsadói testülete várhatóan felülbírálja az Amgen denosumab nevű termékének piaci alkalmazását, amely meglehetősen érzékenyen érinti a biotech-óriás üzleti teljesítményét, ugyanis a befektetők szinte csak ebben a termékben látják a cég növekedési lehetőségeit.
Bár a tanácsadó testület határozatai nem jelentenek egyértelmű döntéskényszert az FDA számára, az általános gyakorlat szerint a hivatali határozatok egybevágnak a testület állásfoglalásával.
Az Amgen kurzusa a csütörtöki tőzsdenyitás után lejtőre került, később azonban korrigálni tudott az árfolyam.
A szektor egy másik szereplője, a BioSante Pharmaceuticals azonban nem panaszkodhat: a LibiGel nevű, a középkorú nők nemi vágyának serkentésére alkalmazandó termék kedvező klinikai teszteredményeinek nyomán a befektetők vásárlási kedve is megélénkül: a Biosante tőzsdei jegyzése mintegy 30 százalékkal ugrott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK