Egyelőre bukik a kormány a GM-kibocsátáson

Várhatóan veszíteni fog az amerikai kormány a GM első tőzsdei kibocsátásán.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 10:05
Fotó:

Az Obama-kormány, amely megígérte az adófizetőknek, hogy az utolsó fillérig visszaszerzi a General Motors megmentésére fordított pénzüket, veszteséggel adhat túl a cég részvényein a GM első tőzsdei kibocsátásán - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló hat személyre hivatkozva.

Az ezt követő további kibocsátások pozitív eredménnyel zárulhatnak, ezért évek telhetnek el addig, amíg kiderül, hogy a kormány végül is teljesíti-e ígéretét vagy sem. Az egyik forrás további három évre becsülte, mire az újabb kibocsátások nyomán az állam megszabadul teljes - 61 százalékos - GM-tulajdonától. Ez pedig azt jelenti, hogy a következő elnöki periódusig nem kerül pont a történet végére.

A kétségek ellenére jó döntésnek tűnik, hogy az első kibocsátáson a kormány befektetésénél olcsóbban kínálják a részvényeket: ez megfelel annak a tőzsdei gyakorlatnak, hogy az első befektetők diszkonttal jutnak a papírokhoz, továbbá bátorítást ad a vásárlásra, miközben a befektetőket a lassú amerikai GDP-növekedés és a gyenge autóértékesítések aggasztják.

Az kibocsátás előkészületeit egyébként továbbra is titokban tartja kormány és a GM is. Elemzők 50 milliárd és 90 milliárd dollár közé teszik az autógyártó piaci értékét, nagyjából 70 milliárd feletti értéknek kellene teljesülnie ahhoz, hogy az állam visszakapja a még cégben fekvő nagyjából 43 milliárd dollárját.

Az Obama-adminisztráció 49,5 milliárd dollárral mentette meg a GM-et, amiből 6,7 milliárdot már visszafizetett a vállalat és további 700 milliárdot átutalt kamatként és osztalékként.

HOZZÁSZÓLÁSOK