Egyest adott önmagának az IMF a válság felismerésében

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyesre értékelte saját teljesítményét a nemzetközi pénzügyi válság gyökereinek felismerésében, egyben beismerte, nem tudta ellátni a világ pénzügyi rendszergazdájának feladatát sem.
NAPI Online, 2009. március 6. péntek, 20:34
Fotó:

A Valutaalap a nem megfelelően összehangolt felügyeleti tevékenység és a hatástalan értesítési rendszer miatt nem tudta előre jelezni, hogy robbanni fog a globális hitelválság, amely évtizedek óta a legsúlyosabb zsugorodást válthatja ki - tartalmazza több, a válság első tanulságairól készített, pénteken ismertetett IMF-tanulmány.

Az IMF szigorú önbírálatot gyakorolva elismerte: a válságot megelőző figyelmeztetések túlságosan szórványosak és pontatlanok voltak ahhoz, hogy a döntéshozókat lépésre késztessék, nem is beszélve az azonnali közös cselekvésről.

"Ez a válság ébresztő volt: újra kell értékelni a nemzetközi pénzügyi rendszer hatékonyságát és különösen a rendszer hibáinak kivédését szolgáló mechanizmusokat" - mondta Reza Moghadam, a washingtoni székhelyű pénzintézet stratégiai igazgatója.

A Valutaalap megállapította, hogy előrejelző rendszere nem ismerte fel, vagy alábecsülte a kockázatokat, miközben optimista helyzetértékelései megelégedettséget tápláltak. A Valutaalap jóllehet felderített sok potenciális veszélyforrást a világgazdaság állapotáról szóló jelentései között, de a figyelmeztetések gyakran csak burkoltan, bújtatva jelentek meg.

Mint Moghadam rámutatott, az intézmény nem helyezett kellő hangsúlyt a makrogazdasági kockázatok, valamint az egyes országok belső pénzügyi piacai közötti kapcsolódásra. Az IMF, bár ebben nem volt egyedül, alábecsülte az új összetett pénzügyi eszközök jelentette többszörös veszélyeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK