Egyesült a Pfizer és az Allergan gyógyszeripari konszern

Az amerikai Pfizer Inc. gyógyszeripari konszern hétfőn bejelentette konkurense, az Allergan Plc. felvásárlását.
MTI-Eco, 2015. november 23. hétfő, 18:08
Fotó: Reuters

A 160 milliárd dolláros üzlettel a svájci Novartis AG vállalatot megelőzve a világ legnagyobb gyógyszeripari csoportosulása jön létre. A tranzakciós érték 16 százalékkal a pénteki záróárfolyam felett árazta be az Allergan részvényeit. Az Allergan részvényesei 11,3 részvényt kapnak az új vállalatban minden egyes részvényükért cserébe, a Pfizer részvényesei pedig egy az egyben válthatják át papírjaikat. A Pfizer részvényesei 56 százalék, az Allergan részvényesei pedig 44 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek majd az új vállalatban. A Pfizer igazgatótanácsának mind a 11 tagja átül az új vállalat igazgatótanácsába, ahol az Allergan négy taggal képviselteti majd magát.

A Viagrát gyártó Pfizer a Botoxról ismert, dublini székhelyű Allergan felvásárlásával adóterhei csökkentése érdekében Írországba helyezi át központját. A társasági adó az Egyesült Államokban 35 százalék, Írországban pedig 12,5 százalék.

Az üzlet lezárása 2016 második felében várható. A tranzakció keretében a Pfizer üzletét az Allergan üzletébe olvasztják be, majd az így létrejött vállalatot átnevezik Pfizer Plc.-nek dublini székhellyel.

Az egyesült konszern vezérigazgatói posztját Ian Read, a Pfizer vezérigazgatója tölti majd be, az Allergan vezérigazgatója Brent Saunders pedig elnök-ügyvezető igazgatóként szolgál tovább.

Tavaly a Pfizer a brit AstraZeneca Plc. gyógyszeripari vállalatot próbálta meg felvásárolni szintén adócsökkentési céllal. A 118 milliárd dollárra becsült üzlet végül nem valósult meg, mivel a felek nem tudtak megegyezni az árban.

HOZZÁSZÓLÁSOK