Egyiptomban is építhetnek atomerőművet az oroszok

A Roszatom orosz atomenergetikai állami konszern a következő hónapokban keretszerződéseket ír alá az egyiptomi kormánnyal egy atomerőmű építéséről az észak-afrikai országban.
MTI-Eco, 2016. június 19. vasárnap, 11:58
Fotó: Napi.hu

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban arra emlékeztetett, hogy már megszületett a két ország kormánya között a megállapodás az atomerőmű építéséről és finanszírozásáról. "A következő hónapok keretszerződései az építés feltételeiről, a fűtőanyag-szállításokról és a szolgáltatásokról szólnak majd" - mondta a Roszatom vezetője.

Oroszország és Egyiptom november 19-én kötött kormányközi megállapodást az első egyiptomi atomerőmű megépítéséről. Az Egyiptom földközi-tengeri partvidékének ed-Dabaa régiójában felépülő létesítményben négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor lesz.

Május közepén az egyiptomi kormányközlönyben megjelent, hogy Oroszország 25 milliárd dollár kölcsönt nyújt Egyiptomnak, amely az összeget 13 év alatt, 2016 és 2028 között használja fel. A kölcsön visszafizetése 2029. október 15-én kezdődik, 22 év alatt, 43 részletben. A kölcsön éves kamata 3 százalék.

Az orosz kölcsön az építéssel, a beszerzésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos minden szerződés értékének 85 százalékát finanszírozza, a számla fennmaradó 15 százalékát az egyiptomi kormánynak kell rendeznie.

Egyiptom azzal számol, hogy az első reaktor 2024-ben áll üzembe.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK