BUX
36940

Egymás után intenek be az oroszoknak az autógyárak

Január óta nem szállít autót Oroszországba a rubel gyengülése miatt a negyedik legnagyobb dél-koreai autógyártó, a SsangYong. A cég ezt csütörtökön jelentette be. Egy nappal korábban a General Motors Co. jelezte, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet és a romló értékesítési kilátások miatt határozatlan időre bezárja oroszországi összeszerelő üzemét.

MTI-Eco, 2015. március 19. csütörtök, 09:05

2013-ban még Oroszország volt a SsangYong legnagyobb piaca, tavaly viszont 41 százalékkal estek eladásai. A cég közölte, hogy csak a rubel erősödése után indítja újra az orosz exportot. A cég most európai és kínai eladásait tervezi felfuttatni.

A több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő Association of European Businesses (AEB) üzleti érdekképviseleti szervezet adatai szerint az idei első két hónapban 1294 SsangYong autót adtak el, ami 61 százalékos esés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Oroszországban már több mint egy éve tart az új autók eladásának csökkenése. Februárban éves szinten 37,9 százalék volt a visszaesés.