Soha nem látott vásárlási roham indult a francia Renault tulajdonában lévő romániai Automobile Dacia SA terepjárójáért a Dusterért, a fapados SUV modellre leadott rendelések két hónap alatt a duplájára emelkedtek - idézi a bukaresti Ziarul Financiar Mihai Bordeanut a Group Renault Romania marketing igazgatóját. Hozzátette: jelenleg több mint 60 ezer személy várja, hogy elkészüljön megrendelt autója.

Az olcsó fapados, ám kiváló szakkritikát kapott Duster tarol a nyugat-európai piacokon, Németországban, Spanyolországban vagy Olaszországban például oly mértékben népszerű, hogy a vásárlók hajlandóak akár fél évet is várni a megrendelt román 4x4-esre. Franciaországban például már hét hónap a várakozási idő, ezért a használt Dusterek ára az egekbe szökött.

A francia caradisiac.com internetes autósportál szerint a használt, akár 10 ezer kilométert futott Dustert a listaárnál már két-három ezer euróval magasabb áron értékesítik a spekulánsok.

Egyre hosszabb a várakozási idő Romániában is, a megszorítások és az ötszázalékos áfa-emelés ellenére a rendelésállomány folyamatosan növekszik. A romániai autószalonok a vásárlóktól átlagosan két -három hónap türelmi időt kérnek, az extrákkal rendelt típusokra viszont akár hat hónapot is várni kell.

A Mioveni-i gyár futószalagjairól 20 Duster gurul le óránként, a tervek szerint a jövő év elejétől a gyártási kapicitást óránként 35 darabra növelik. Becslések szerint 2011-ben a Duster külföldi eladásaiból származó bevételek meghaladják majd az 1,5 milliárd eurót, ami Románia éves kivitelének öt százaléka.

A Duster sikerein felbuzdulva a román gyártó az egyterűek és a kiskategóriás autók piacát is meg szeretné hódítani. Sajtóhírek szerint az új családi autót már a jövő évi genfi autószalonon megismerhetjük, a City névre keresztelt mindössze 3,6 méter hosszú gépkocsit legkésőbb 2012 elején dobják piacra.