Preet Bharara amerikai államügyész a sajtótájékoztatón elmondta, "nem kellene nagyot erőlködni", hogy elgondolhassuk, más bankok gyakorlata is vizsgálat alatt van. Ugyanakkor azt is kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy egyedi bűncselekmény történt volna a Deutsche Bank jelzálog egységénél.

Az amerikai igazságügyi minisztérium polgári peres eljárást indított a Deutsche Bank és leánycége, a MortgageIT ellen "évekig tartó vakmerő hitelezési gyakorlata" miatt. A bank szóvivője csak annyit közölt: megkapták a "panaszt", és épp áttekintik azt.

A polgári jogi beadvány szerint az alperes megsértette az amerikai jelzáloghitelezési szabályokat, amikor nem vette figyelembe, a kölcsönfelvevők képesek lesznek-e törleszteni jelzáloghitelüket. A vád szerint a Deutsche Bank által 2007-ben megvásárolt MortgageIT 1999 és 2009 között 39 ezer jelzáloghitelt nyújtott ilyen körülmények között több mint 5 milliárd dollár összegben egy állami ügynökség, a Federal Housing Administration (FHA) garanciája mellett. A hitelek bedőlése miatt ugyanakkor az FHA-nak több mint 386 millió dolláros kifizetési kötelezettsége keletkezett, és a várakozások szerint további százmilliókat kell még megtérítenie.

A felperes a Deutsche Banktól háromszoros kártérítést követel, így a bank szempontjából elvesztett per esetén a társaságnak több mint egymilliárd dolláros vesztesége keletkezhet.