Egymilliárd dolláros haszon a kínai alumíniumból

A világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata, az Alcoa Inc. eladná az Aluminum Corp. of China Ltd.-ben lévő 2,1 milliárd dolláros részesedését.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 14:47
Fotó:

Azt követően, hogy az Alcoa hat évvel ezelőtt részesedést vásárolt az Aluminum Corp. of China Ltd.-ben, a hongkongi tőzsdén jegyzett vállalat részvényeinek ára tizenötszörösére emelkedett. Az amerikai cég első körben 700 millió részvényt kínált eladásra, azzal a kitétellel, hogy akár mind a 884,2 millió részvényén túladhat, a jelenleg jegyzett tőzsdei árnál mintegy 15 százalékkal olcsóbban.

Az alumínium ára az elmúlt két hónap folyamán a készletek növekedése miatt 13 százalékot zuhant azt követően, hogy felmerült, az amerikai hitelpiaci turbulenciák hatására a jövőben a kereslet csökkenhet.

A New York-i székhelyű Alcoa 2001 decemberében szerzett 8 százalékos részesedést a hongkongi tőzsdére bejegyzett Chalco részvényeinek elsődleges kibocsátása során, és most 1 milliárd dollárt foghat az üzleten. Az alumínium iránti kereslet az elmúlt hat év során a kínai autópiac fellendülése következtében jelentősen megnőtt, miközben az alumínium kereskedelmi ára is folyamatosan emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK