Egyre biztonságosabbak a webáruházak

Az Európai Bizottság átfogó ellenőrzése következtében közel kétszeresére emelkedett az uniós előírásokat teljes körűen betartó online kereskedők aránya.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 13:20
Fotó:

Jóval biztonságosabban vásárolhatnak digitális fényképezőgépeket vagy mp3-lejátszókat a fogyasztók, a problematikus weboldalak elleni átfogó intézkedéscsomagnak köszönhetően - közölte az Európai Fogyasztói Központ Magyarország. Az elektronikai termékeket árusító webáruházak 84 százaléka működik ma már az uniós előírásoknak megfelelően, míg 2009-ben csak 44 százalék tartotta be teljes körűen a jogi előírásokat.

A Sweep (söprögetés) nevű átfogó vizsgálatot 2009 májusában indította el az Európai Bizottság a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokkal együttműködésben, 26 tagállamban, valamint Norvégiában és Izlandon. A Sweep célja az volt, hogy átvilágítsák, "tisztára söpörjék" az elektronikai termékeket forgalmazó webáruházakat. A vizsgálat megállapította, hogy a legfőbb problémák a fogyasztói jogokkal kapcsolatos megtévesztő információk közzététele, a hibás árfeltüntetés valamint a kereskedők adatainak hiánya voltak. Az elektronikai termékeket árusító internetes áruházak ellenőrzése során 369 weboldalt vizsgáltak meg, az uniós rendelkezéseket megszegőket megbírságolták vagy bezárták.

Mára az online kereskedők 86 százaléka ad megfelelő tájékoztatást a fogyasztói jogokról (például az indokolás nélküli elállási jogról), szemben a 2009-es 64 százalékkal. A tavalyi 75 százalékkal szemben a webáruházak 94 százaléka helyesen tünteti fel a termékek árát, a kereskedő neve, székhelye és elérhetőségei pedig már a weblapok 95 százalékán szerepel, ami 13 százalékkal több a tavaly májusban mértnél. A bizottság következő lépésben a jegyárusítással foglalkozó internetes felületek ellenőrzését tervezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK