Egyre kapósabb a magyar libamáj Thaiföldön

Az idén várhatóan jelentősen növelhető a magyar libamáj kivitele Thaiföldre - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa hétfőn telefonon az MTI-nek Bangkokból.
MTI, 2016. április 11. hétfő, 12:21
Fotó: Napi.hu

Budai Gyula tárgyalt a magyar libamájat importáló thaiföldi U&V Inter-Trade vállalat vezérigazgatójával, aki arról tájékoztatta, hogy a múlt évi mintegy 40 tonna magyar libamájjal szemben az idén várhatóan több magyar libamájat importálnak. A jelentős magyar exportnövekedés lehetőségét az adja, hogy a francia libamájra importtilalom van érvényben Thaiföldön a baromfiinfluenza miatt, Magyarországot pedig már levették erről a listáról. A thaiföldi, piacbővítést célzó tárgyalások azért fontosak, mert az orosz embargó miatt Magyarországnak továbbra is szüksége van az alternatív piacokra, a térség pedig alkalmas jó minőségű magyar élelmiszerek elhelyezésére.

A thaiföldi fővárosban a magyar hízott kacsa és a fehér liba exportlehetőségéről is tárgyalt, hiszen a víziszárnyasok kivitelének növelése is fontos célkitűzés.

Budai Gyula megállapodott a helyi mezőgazdasági és szövetkezeti minisztérium élelmiszeripari termékek importengedélyezéséért felelős főfelügyelőjével, hogy ez év májusában a thaiföldi karanténhivatal szakértői Magyarországra utaznak, és elvégzik azoknak a magyar cégeknek a vizsgálatát, amelyek Thaiföldre szeretnének magyar kacsát, libát és más termékeket szállítani. E vizsgálat előkészítése már három éve folyik. Amennyiben a magyar cégek megfelelnek a thaiföldi előírásoknak, úgy várhatóan már ez év szeptembere körül megkezdődhetnek a szállítások Magyarországról Thaiföldre.

A thaiföldi mezőgazdasági és szövetkezeti minisztériumban a két ország közötti további együttműködés lehetőségeiről is tárgyalt. Szóba került a thaiföldi egzotikus gyümölcsök magyarországi behozatala, továbbá a thaiföldi agrártárca szakmai és tudományos együttműködést is kezdeményezett. Például a szőlészet és a borászat területén szeretnének szorosabb kapcsolatot teremteni a két ország között, a már meglévő kapcsolataik mellett a Corvinus Egyetemmel is. Kiemelten érdeklődnek a szárazságtűrő szőlőfajták iránt, amelyeket Thaiföldön szeretnének termeszteni.

A miniszteri biztos thaiföldi látogatása után Szingapúrba utazik, részt vesz Délkelet-Ázsia legjelentősebb élelmiszeripari kiállításán a Food and Hotel Asia-n, ahol magyar cégek is bemutatkoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2016.04.11 15:40

@RealMan:
Egy bankár vágóhidat épít, hogy ott a román egyéb piacról behozott állatokat levágja majd nagyrészét vissza ill. mindenfelé exportálhassa. Valakik itt nagyösszegű exporttámogatást nyelnek le, a haszon nem a tenyésztőnél csapódik le. Orbán, Csányi takarodjatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2016.04.11 15:37

Ez az egész export-import business hatalmas pénzügyi manipuláció. Libákat tenyésztenek százszámra, hogy legyilkolva elvigyék külföldre. Legalább ekkora faszság az, hogy nincs magyar fokhagyma a piacon, de van szar spanyol és kínai. Elemebeteg gazdaságpolitika elmebeteg szereplőkkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.04.11 14:59

nem véletlen járkáltak oda annyit torgyánék, most ,20 évvel később kezd beérni a biznisz.

úgy látszik mégsem csak a gogo bárokban zűllöttek annak idején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html