Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar piacon is a legnagyobb boltláncok közé tartozó francia Auchan a közelmúltban kezdte világszerte telepíteni a Minute névre keresztelt készpénzmentes okosnak mondott boltjait.

Nagyon kis alapterületű üzletekről van szó: 18 négyzetméteres konténerek. Az ott vásárlók megrakják a kosarat, ezt mobilon feljegyzik és azzal fizetnek a végén. Emellett a telefonon segítséget is kérhetnek az auchanos ügyfélszolgálattól. Kínában már több mint 700 ilyen boltja van az Auchannak, Európában azonban még nem volt ilyen üzlete. 2019-ben viszont a boltlánc hazai pályán, Franciaországban is kipórbálja - írja az egyik angol nyelvű francia hírportál, a Connexion és más kiskereskedelmi szaklap. Első körben csak tesztüzem lesz és csak az Auchan-dolgozók vásárolhatnak a konténerben. Ha beválik, akkor megjelenhetnek máshol is.

Vizsgálódnak

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, már a auchanos konténerboltok kínai telepítése után is megkérdezte az boltláncot, hogy a magyar piacon is lesznek-e ilyenek, erre akkor konkrét válasz nem jött. A boltlánc mindössze annyit közölt: "A Minute-eket ígéretesnek tartja az Auchan, a vállalat csoportszinten folyamatosan tanulmányozza a terjeszkedési lehetőségeket. Megvizsgálják az adott piacokat és az országonként eltérő vásárlói igények és elvárások alapján döntenek az esetleges bevezetésről."

A Buksza már évek óta azt is rendszeresen megkérdezi a boltlánctól azt is, hogy tervezi-e az Auchan-csoport másik kisbolt-koncepciójába tartozó - a sarki boltoknak megfelelő - úgynevezett A2Pas (magyarul két lépésre) üzletek bevezetését a magyar piacon. A boltlánc erről sem közölt konkrétumokat, csak annyit, hogy az igények és lehetőségek függvényében döntenek erről.