Egyre nehezebb helyzetben a Fiat

Újabb olaszországi gyárat zárhat be a Fiat az európai autópiac gyengélkedése miatt.
MTI-Eco, 2012. július 4. szerda, 13:41
Fotó: Napi.hu

Szicíliai üzemének bezárása után a Fiat egy újabb olaszországi gyártó telephely megszüntetésére kényszerülhet, amennyiben nem sikerül megoldást találnia a konszern amerikai piacra szánt modelljeinek gyártására Olaszországban - közölte kedden Torinóban a Fiat és a Chrysler vezérigazgatója Sergio Marchionne. A vezérigazgató becslése szerint az európai autóeladások még két vagy három évig is a jelenlegi alacsony szinten stagnálhatnak, ezért legalább egy olaszországi üzem feleslegessé válik a Fiat számára. Sergio Marchionne már több alkalommal is felhívta a figyelmet az európai autógyárak kapacitástöbbletére. Az európai autópiaci forgalom az euróövezeti adósságszolgálati válság fogyasztói keresletre gyakorolt hatása miatt hónapok óta csökken.

Szakszervezeti források szerint a Fiat július végén 14 nap rendkívüli szabadságra küldi torinói központi üzemének 5 ezer alkalmazottját. A konszern nemrégiben jelentette be beruházásainak csökkentését és új modelljei bemutatásának elhalasztását 500 millió euró költségmegtakarítás céljából.

A Fiat modellpalettája erősen az európai autópiaci preferenciákra összpontosít. Más, hasonlóképpen az európai keresletre szakosodott autógyártók is a Fiathoz hasonlóan takarékossági intézkedésekre kényszerülnek. A Peugeot például szakszervezeti források szerint a korábban bejelentett 6 ezer fő helyett 10 ezer főt lesz kénytelen elbocsátani. Bezárás fenyegeti az Opel bochumi üzemét is. Nem halad túl jól a Ford európai üzlete sem, a kölni üzem már április óta rövidített munkarendben dolgozik. Májusban és júniusban pedig több napig álltak a Fordnál a gyártósorok.

A Fiat az idei első negyedévben a Chrysler nélkül 273 millió euró veszteséget szenvedett el, a konszern eredménye azonban az amerikai érdekeltség nyereségével együtt pozitív lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2012.10.17 21:39

Aki Fiat-ot vesz, annak úgy kell, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html