A Deloitte felmérése szerint a térség vállalatvezetőinek optimizmusa az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza, az összesített fő mutatószám (Main Composite Index) jelenleg 110 ponton áll - mondta Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A szakember szerint a vállalatvezetők - különösen Közép-Európa északi részén - az európai államadósság-válság erősödésétől tartanak, valamint attól félnek, hogy a válság az elkövetkezendő fél-egy évben a régió gazdaságait továbbra is negatívan fogja befolyásolni.

Az index szerint a közép-európai cégvezetőknek csupán 16 százaléka látja optimistán a régió általános gazdasági kilátásait az előttünk álló hat hónapra vonatkozóan. A vezetők 43 százaléka véli úgy, hogy a közeljövőben romlani fog a helyzet.

A régió két csoportra oszlik

A gazdasági világválság kezdete óta jellemző tapasztalat, hogy a közép-európai térség országai két csoportra oszthatók a gazdasági kilátások megítélése alapján. A régió északi részén (Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában) a vállalatvezetők hagyományosan bizakodóbbak és derűlátóbbak a kilátásokat illetően. Ezzel szemben a délebbre fekvő államokban (Horvátország, Magyarország és Románia) rendszerint sokkal visszafogottabbak a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos várakozásokat illetően. Jelenleg azonban mindkét csoportban alapvetően hangulatromlás figyelhető meg, de ezúttal az északi országok közötti megkérdezettek körében ez nagyobb mértékű, mint a déli térségben - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Magyarországgal kapcsolatban Seres elmondta: az árbevételek következő évi alakulásával kapcsolatos várakozások tekintetében Magyarországon figyelhető meg a legnagyobb változás. 2011 júniusában a megkérdezettek 63 százaléka számított árbevétel-növekedésre - ez az érték mostanra a felére, mindössze 29 százalékra esett vissza. A cégvezetők nagyobbik része (57 százalék) ugyanakkor arra számít, hogy árbevételeik nagyságrendileg változatlanok maradnak.

Nem lesz leépítés?

A térség déli részén megkérdezettekhez hasonlóan a magyar vállalatvezetők is optimistán ítélik meg cégük alkalmazotti létszámának következő évi várható alakulását, bár ez általában nem bővítést jelent, hiszen többségük (60 százalék) szerint a létszám cégüknél változatlan marad.

Magyarországon és Szlovákiában a megkérdezett vállalatvezetők úgy vélik, hogy az előttünk álló egy évre vonatkozóan stabil várakozások jellemezik a beruházási tevékenységet.

A román cégvezetők saját országuk elkövetkezendő hat hónapra vonatkozó általános gazdasági kilátásairól jórészt ugyanúgy vélekedtek, mint az előző felmérés alkalmával, ám a cégvezetők az eddigieknél negatívabban ítélték meg cégük pénzügyi kilátásait. Az optimizmus gyengült ugyan, a térségen belül mégis a román cégvezetők körében ment végbe a legnagyobb pozitív irányú változás a következő egy évre vonatkozó, árbevételek alakulásával és a felvásárlási tevékenységgel kapcsolatos kilátások terén.