Ekkorát bukott az OMV az olajár zuhanásán

A negyedik negyedévben az olajár zuhanásának következtében 1,5 milliárd eurót ír le az OMV a termelésbe és a fejlesztésbe fektetett eszközök értékvesztése miatt - közölte pénteken az osztrák olajipari konszern.
MTI-Eco, 2016. január 29. péntek, 19:10

Már a harmadik negyedévben 1 milliárd eurónyi leírás terhelte meg a vállalat mérlegét.

A múlt év utolsó három hónapjában a Brent típusú olaj átlagára hordónként 43,76 dollár volt az egy évvel korábbi 76,58 dollárral szemben. Péntek délután a Brent hordóját valamivel 35 dollár fölött jegyezték.

Drasztikusan esett a földgáz ára is, a bécsi tőzsde CEGH kereskedési platformján 1 megawattórának megfelelő gáz ára 24,03 euróról 18 euróra csökkent.

Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója azzal számol, hogy további leírásokra nem lesz szükség, mert az olaj ára az idén el fogja érni a 40 dollárt. A vállalat előrejelzése szerint a Brent jövőre 55 dollárra, 2018-ban 65 dollárra, 2019-ben pedig 70 dollárra drágul.

A vezérigazgató február 18-án mutatja be a konszern új stratégiáját, amelynek része lesz többek közt a termelés áthelyezése alacsony költségű országokba, így Abu Dzabiba, Iránba és Oroszországba.

Rövid távon az OMV a beruházások és a kutatás területén akar takarékoskodni, mert ez ígéri a leggyorsabban a legnagyobb eredményt - mondta Seele.

HOZZÁSZÓLÁSOK