Eladja Citigroup-részesedését az amerikai állam

Elkezdi a Citigroup amerikai bankcsoportban tartott 2,2 milliárd dolláros részesedésének értékesítését az amerikai állam - közölte az Egyesült Államok kormánya szerdán.
MTI-Eco, 2010. szeptember 29. szerda, 19:03
Fotó:

Az eladás összhangban Washington tervével, hogy visszaszerezze a 700 milliárd dollárra rúgó bankmentő csomag (TARP) során kiadott pénzeket.

Az ügyletért felelős pénzügyminisztérium illetékese elmondta, hogy az eladások ütemezése a piaci körülményektől függ majd. A 2,2 milliárd dolláros részvénycsomag annak a megállapodásnak a keretében került az amerikai állam tulajdonába, amelyben a kormány 5-10 éves kezességet vállalt a bank által birtokolt 301 milliárd dollárnyi eszköz potenciális veszteségeire.

Az üzletben részt vett az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és a szövetségi betétbiztosítási szervezet (FDIC) is. A Citigroup segítségükért cserébe szintén értékpapírokat adott. A megállapodást 2009 decemberében a Citigroup kérésére vonták vissza. A pénzügyminisztérium az ügylet során egyetlen dollárt sem volt kénytelen kifizetni.

Amennyiben értékesítik a 2,2 milliárd dollár értékű részvénycsomagot, úgy 228 milliárd dollárra nőhet az összeg, amit az amerikai államnak sikerült "visszaszereznie" a TARP-ból.

HOZZÁSZÓLÁSOK