A Deutsche Telekom AG elfogadta a Softbank Corp. által tett vételi ajánlatot amerikai leányvállalatára, a T-Mobile US Inc. mobil távközlési szolgáltatóra - közölte a japán Kyodo hírügynökség bennfentes értesülésekre hivatkozva. A Deutsche Telekom (DT) szóvivője nem kommentálta a japán hírügynökség értesülését. A DT mintegy kétharmados részvénytulajdonnal rendelkezik a tőzsdén is jegyzett amerikai leányvállalatában.

A Softbank tavaly vásárolta meg a harmadik legnagyobb amerikai mobil távközlési szolgáltatót, a Sprint Corp. vállalatot. A T-Mobile US a negyedik legnagyobb mobilszolgáltató az Egyesült Államokban.

A T-Mobile akvizíciójára csak az amerikai versenyhatóságok engedélyével kerülhet sor. A Deutsche Telekom 2011-ben már beleegyezett a T-Mobile eladásába az AT&T távközlési konszernnek, az amerikai igazságügyi minisztérium azonban akkor versenyjogi aggályokra hivatkozva megakadályozta az üzletet.

A Softbank az akvizíció után egyesíteni kívánja a Sprint és a T-Mobile üzleteit, hogy együttes piaci részesedésük megközelítse a két piacvezető, a Verizon Wireless és az AT&T részesedését. A Softbank tulajdonosa Szon Maszajosi (Masayoshi Son) szerint az amerikai piacot a két nagy konszern oligopóliuma uralja, a díjak ezért magasak, a szolgáltatás pedig lassú. Egy harmadik piaci szereplő megjelenésével a helyzet jelentősen javulhatna.

Az idei első negyedévben a T-Mobile US 2,4 millió új előfizetőre tett szert, de 151 millió dollár veszteséget szenvedett el, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 107 millió dollár nyereséggel.