A részvénycsomag piaci értéke jelenleg mintegy 67,7 milliárd korona (3,6 milliárd dollár). Az összeget az anyacég állítólag saját helyzetének megszilárdítására kívánja felhasználni. A cseh Telefónica számára a megfelelő vevők megtalálásában a Goldman Sachs Group és a Société Générale bank segít a spanyoloknak.

A Telefónica a legnagyobb telekommunikációs cég Csehországban. A tranzakció a helyi megfigyelők szerint az új piaci szereplők, vagy nagy befektetői csoportok számára lehetne érdekes. A cseh piacon már jelenlevő nagy mobiltelefonos cégek - például a német Deutsche Telekom vagy a brit Vodafone Group - nagy valószínűséggel nem kapnák meg a cseh versenyhivatal engedélyét az eddigi konkurencia átvételéhez - állítja Andrés Bolumbura a Banco de Sabadell bank elemzője.

A cseh távközlési cég SPT Telecom néven 1994 január elsején alakult meg, a spanyolok 2005-ben vették meg az 51,1 százalékos többségi részvénycsomagot 82,6 milliárd koronáért.

A Telefónica Czech Republic társaságnak 5,1 millió mobiltelefonos ügyfele van, 1,4 millió vezetékes telefonra fizet elő, 920 ezer ügyfél internet szolgáltatásokra. A társaság által működtetett O2 internetes tévét 140 ezer ügyfél fizeti elő. A társaság százszázalékos tulajdonában van a Telefónica Slovakia mobiltelefonos szolgáltató.

A társaságnak 2012 végén 5900 alkalmazottja volt, idén januárban közölte, hogy az év folyamán tízszázalékos létszámleépítés lesz. A társaság alaptőkéje 28 milliárd korona, tavaly az üzemi nyereség éves szinten 9,2 százalékkal 19,78 milliárd koronára csökkent.

A tulajdonosok egy részvényre idén 30 koronát, tavaly pedig 40 koronát kaptak. Az Euro.cz prágai gazdasági hírportál értesülései szerint a cseh Telefónica iránt a PPF prágai pénzügyi csoport, illetve az orosz AFK Szisztyema befektetési csoport érdeklődött korábban.