Eladná magát a hitelbiztosító óriás

Elemzők szerint nem biztos, hogy kifizetődő lenne az ügylet.
NAPI Online, 2008. március 6. csütörtök, 14:47
Fotó:

A világ egyik legnagyobb kötvénybiztosítójának számító amerikai Ambac Financials tegnap jelentette be, hogy 1 milliárd dollárnyi részvényt bocsátana ki, amivel tulajdonképpen megduplázná a forgalomban lévő részvényei számát. Emellett 500 millió dollárnyi egyéb értékeszközét váltaná át részvényekre 2011-ig. Mindez azért történik, hogy a társaság megtarthassa AAA-szintű besorolását, jelentette a Bloomberg.

Az Ambacnak körülbelül 3 milliárd dollárnyi tőkére lenne szüksége, hogy felülkerekedhessen a másodlagos jelzálogpiaci válsággal kapcsolatban keletkezett nehézségein. Elemzők szerint azonban az Ambac nem várhat pénzt a bankoktól, a részvénykibocsátás pedig leronthatja a részvények értékét; a tervezet bejelentése után 19 százalékkal estek az árfolyamok. A cég részvényei 90 százalékkal estek a tavalyi év során, így a cég piaci értéke 884 millió dollár zuhant. Az Ambac az egy részvényre jutó osztalékot 1 centre csökkentette 21 centről.

A társaság idén egyszer már megpróbálkozott ezzel a technikával, akkor január 16-án kezdtek el egy 1 milliárd dolláros aukciót, ám az árfolyam 70 százalékot zuhant, így január 18-án már fel is függesztették a kibocsátást.

HOZZÁSZÓLÁSOK