Jövőre eladják a Rosznyefty olajvállalat egy 19,5 százalékos pakettjét - közölte Anton Sziluanov pénzügyminiszterre hivatkozva a Vedomosztyi. A minimális árat 500 milliárd rubelben (7,1 milliárd dollár) szabják meg - ez alacsonyabb a mai tőzsdei árfolyamon számolt 520,8 milliárd rubelnél (7,4 milliárd dollár).

A miniszter nem nevezett meg potenciális vásárlókat, csak utalt rá, hogy kínaiak érdeklődnek az üzlet után. A The Moscow Times beszámolója szerint a gazdasági minisztérium "aktívan dolgozik" az üzlet összehozásán.

A Rosznyefty 69,5 százaléka jelenleg a Rosznyeftyegaz állami vállalat tulajdonában van, 19,75 százaléka a brit BP olajtársaságé. Ez azt jelenti, hogy ha tető alá is hozzák az üzletet, a vállalat akkor is az orosz kormány ellenőrzése alatt marad.

Sziluanov már korábban támogatásáról biztosította a privatizációt, ugyanakkor a TASZSZ híre szerint Olga Gyergunova, az állami vagyonkezelő szervezet vezetője szerint a 2016-os tervekben nem szerepel a Rosznyefty privatizációja, és hivatala nem rendelkezik olyan dokumentumokkal, amelyek bizonyítanák, hogy a vállalat fel van erre készülve.